България първа призна Македония, а получи антибългарска политика

13:14, 18 ное 20 25 2175 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вчера България блокира пътя на Северна Македония към Европейския съюз. За изслушване по темата в парламента днес дойдоха вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Като основни причини София да каже „не“ на Скопие те посочиха неспазването на Договора за добросъседство от 2017 г. и езика на омразата.


Снимка: БГНЕС

Именно България беше държавата, която първа призна Македония“, припомни Каракачанов пред депутатите. Според него обаче за всички тези усилия страната ни получава единствено неискреност и дори „откровена антибългарска политика“. Той е категоричен, че езикът на омразата по отношение на България в съседката ни се възпитава и през образователната система там, и през медиите, както и през културните им ведомства чрез финансиране на филми и различни програми.

Подкрепяме Албания за ЕС, но не и Северна Македония

Представяйки неверни и изкривени факти от историята на българския народ, българинът е представен като враг и противник, едва ли не като душманин на държавата, която първи признахме“, заяви още Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта още, че дори македонската дипломация назад във времето се е опитвала да създаде негативен образ на нашата страна пред европейските страни, а през международните институции са правени опити и за налагане на тезата за т.нар. македонско малцинство в България.


Снимка: БГНЕС

„Докато не получим правни гаранции – както от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че политиката ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция и стартиране на преговори за членство“, заяви от своя страна външният министър Екатерина Захариева. Според нея България винаги е демонстрирала „последователност, предсказуемост, прозрачност и конструктивност“.

Независимо от всички наши прояви на добросъседство, Скопие не промени същността на своята политика към България. Ангажиментите към страната ни запазиха единствено декларативен характер, а по същество Скопие продължи политика си в подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции. Имаме дълъг списък от случаи, в които те не се придържат от подписани двустранни документи“, каза още тя.

От парламентарната трибуна Захариева заяви, че според нея тоталитарното мислене все още държи хората в Македония „в клещи“, давайки за пример организираното от кмета на Скопие честване на годишнината от смъртта на Тито.


Снимка: Правителствена информационна служба

Междувременно на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов заяви, че България винаги е подкрепяла европейската интеграция на Северна Македония. „България най-много е желала нашите съседи, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС“, посочи той и припомни, че именно България решително подкрепи Северна Македония за членството ѝ в НАТО, съобщиха от правителствената служба.

Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси“, изтъкна премиерът. Борисов напомни, че беше създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с точни аргументи. Той изтъкна, че са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да каже „не“ на същинското започване на преговори сега.

Борисов изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки, че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция. „Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели“, изтъкна министър-председателят. По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани. „Готови сме да продължим разговорите“, добави Борисов и акцентира върху изпълнението на Договора за добросъседство. Борисов категорично възрази срещу използването на антибългарска реторика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама