Как да работим дистанционно от вкъщи, когато семейството е у дома

22:00, 17 ное 20 / Любопитно 25 2588 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Във времето на пандемията много от нас са принудени да работят от вкъщи, което изисква гъвкавост и способност за ефективно организиране на работата при всякакви условия. Светлана Даренских, психолог в семейния център “Хорошевский“ към Московското управление на труда и социалната защита, говори за това как успешно да организираме работния процес, да извършваме домакинските задължения, а също и да отделяме внимание на децата.

Според експерта, семейство и работа от къщи е въпрос на работа в екип. Както можете да си пречите помежду си, така можете да си бъдете и голяма подкрепа и помощ. За да можете лесно да работите вкъщи и да се върнете в офиса без големи сътресения, психологът съветва да спазвате редица прости правила.

На първо място, препоръчително е да се придържате към обичайното ежедневие и да не го променяте, дори ако възникне такава възможност.

"Ставане с будилник, закуска, обяд, ходене до магазина - всичко е същото като по време на нормален работен ден. Психиката ни е устроена по такъв начин, че в предвидима и ясна ситуация да сме по-спокойни и продуктивни", обясни специалистът, цитиран от БГНЕС.

След това трябва да създадете комфортно работно място и да го оборудвате по такъв начин, че да ви настройва на желаното работно настроение. Психологът смята, че най-лесният начин е да носите дрехи като тези, с които ходите на работа.

Снимка: CanstockPhoto

За служителите с малки деца специалистът съветва да им разкажат за причините да работят от вкъщи и да създадат определен график за игра, към който да се придържат.

"Винаги е по-лесно да организирате децата, ако те видят от вашия пример - че действате по определена схема. Обсъдете с детето и му съставете режим за деня. Можете да измислите игра, в която всички сте колеги, които работят от дома. Определете правила и бонуси за всяко изпълнено правило", отбеляза Даренских.

Според нея възможността да се договориш с членовете на семейството за време, в което не трябва да те безпокоят, също е изкуство! Ако успеете от първия път, това е победа. Важна работа може да бъде планирана, докато детето е на разходка или спи.

Освен това психологът припомни за почивката, от която един служител се нуждае при самоизолация.

"Дори на работа имаме малки почивки, в които можем да отидем да пушим или да си поговорим с колеги. Тези почивки са ограничени във времето: пет до десет минути. У дома може да има същото правило. Важно е да го спазвате. Обяд със семейството без телефон и компютър ще помогне да укрепите връзката си, да се сближите един с друг“, обобщи Даренских. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама