Радев готов да направи партия, ако обстоятелствата го налагат

21:24, 13 ное 20 / Политика 25 3027 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев не изключва варианта да сформира собсвена партия. Дали това ще се случи обаче зависи от времето и обстоятелствата. Това стана ясно от думите му по време на участието му в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Моята партия е партията на почтените българи демократи и родолюбци. Срещам ги по площадите в цялата страна. Това, което ги обединява е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта. Бъдете уверен, че ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете“, коментира Радев.

Протест и контрапротест посрещнаха Радев преди участието му в "Панорама"

Държавният глава е категоричен, че не пандемията, а управлението на Бойко Борисов е вкарала държавата в глух коловоз. По думите му правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки, но ефектът не се вижда. „След самодоволните брифинги на властта хората изгубиха вяра. Въпреки предупрежденията за втора вълна, въпреки призивите за безплатни тестове – това не се случи“, каза той. Според Румен Радев отговорен за това е премиерът, който управлява еднолично. Нима г-н Борисов управлява с парламента? Че той си харчи милиони, милиарди без парламента. Премиерът управлява парламента, посочи той.

Държавният глава продължи с критиките към упавляващите и посочи, че бюджетът за догодина е обявен за пандемичен, но е забравил за хората на първа линия в борбата срещу заразата - лекарите и полицаите.

По думите му кабинетът оставя тежко наследство за следващото управление, тъй като трябва сериозна реформа на социалната система и решения на проблемите с неравенството и бедността. На дневен ред е и проблемът с корупцията. „Тежко е да се поеме наследството на Борисов, но смяната на този режим е належащ“, посочи президентът. Попитан в името на какво е поискал цялата власт насред пандемията, президентът каза, че не той е поискал оставката, а хилядите българи на площада и сънародниците ни зад граница.

На въпрос той самият какво е направил, президентът припомни, че няма властови парвомощия, но нееднократно е правил обръщения и призиви към обществото. „Не съм срещу грижата за хората, а срещу лицемерието и евтиния популизъм, срещу липсата на реформи и на механизми за прозрачност при разходването на средствата“, каза още Радев.

За мерките и хората

Въпреки отправените критики към правителството Радев е на мнение, че дебатът за коронавируса и мерките не трябва да се политизират. Вместо това според него трябва да се търсим дебат с повече експертност. „За да преодолеем това изпитание се изисква смирение, но и да не се примиряваме с пропуските. Изисква да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство“, посочи президентът.

Според него развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството. Ето защо не трябва хората не трябва да бъдат обвинявани, че са несъзнателни или недисциплинирани. 

Държавният глава призова за спазване на мерките, минимизиране на контактите, засилване на личната хигиена и отговорността към себе си и другите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама