Все повече млади избират да станат учители, лекари и инженери

16:43, 12 ное 20 25 2280 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С 18% е намалял броят на студентите у нас през последните седем години. Това сочат данните от десето издание на Рейтинговата система на българските университети.

Българските университети подготвят все повече лекари, учители и инженери отколкото преди седем години. Намалява обаче броят на желаещите да учат „Икономика“, „Право“, „Политология“, „Информатика и компютърни науки“ и „Администрация и управление”.

„Хора и улици“: Домът на днешните будители

Традиционно най-предпочитан е СУ „Св. Климент Охридски“, следван от УНСС и Пловдивския университет. В частни висши училища се обучават 13% от студентите в страната, като най-много избират професионалното направление „Театрално и филмово изкуство“ - над 69%.

Увеличава се и делът на чуждестранните студенти у нас. Най-много от тях се обучават за лекари, стоматолози и ветеринари. Сред предпочитаните специалности са и „Фармация“ и „Музикално и танцово изкуство“.

На фона на икономическите ефекти от пандемията, свързана с разпространението на COVID-19, делът на регистрираните безработни сред завършилите български висши училища през последните 5 години се покачва до 2,8%. В сравнение през изминалата година той е бил 2,2%.

Средната възраст на учителите намалява, все повече новозавършили влизат в системата

Средният осигурителен доход на висшистите обаче нараства, достигайки до 1373 лева. Професионалните направления с най-високи средни доходи сред завършилите са „Информатика и компютърни науки“, „Математика“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Металургия“ и „Комуникационна и компютърна техника“. За поредна година най-високи доходи в страната получават завършилите „Информатика и компютърни науки“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Целта на Рейтинговата системата е да подпомага кандидат-студентите в усилията им да направят информиран избор и да се ориентират в многообразието от възможности за обучение, които се предлагат от висшите училища в България. Пълните данни от десетото издание може да видите тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама