Средната възраст на учителите намалява, все повече новозавършили влизат в системата

18:39, 13 окт 20 25 2749 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Около 4500 учители се очаква да се пенсионират през идните две години в страната, обяви в Русе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от Дневник. Тя заедно със зам.-министъра на образованието Таня Михайлова е в града на национално съвещание на експертите в сферата на професионалното образование. Михайлова отбеляза, че средната възраст на учителите намалява - вече е под 50 години, а преди време е била 52-53 години.

15 септември: Ще успеем ли да запазим нормалността на децата след първия учебен ден?

Такева каза, че с увеличаването на учителските заплати се отчита и повишаване на интереса към професията. По думите ѝ сега ръстът на младите учители в системата на образованието е 18% Тази година работа са започнали 2500 млади педагози. Синдикалистът коментира, че се организират срещи с магистри и бакалаври от висшите училища, които завършват и придобиват учителска правоспособност. По думите ѝ, ако преди пет години от випуск с 18 студенти двама искат да бъдат учители, то сега само двама не искат, а 18 желаят да работят в учебно заведение.

Близо половината учители нямат служебни лаптопи

"Опитваме се да привлечем най-добрите наши ученици за тази професия. За да си добър учител, трябва да имаш голям заряд", каза Михайлова.

Тази година първокурсниците от специалност педагогика, заедно с тези от още 7 специалности бяха освободени от такси с решение на правителството, което обоснова решението си с нуждите на пазара на труда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама