Коронавирусът в България: Ваксините ще са безплатни

19:22, 12 ное 20 25 4139 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

България е заявила интерес към 3 от 6-те одобрени ваксини от Европейския съюз срещу COVID-19, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Тези три ваксини са от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата.

"Българите ще имат достъп до тази ваксина. Ваксинирането ще става доброволно. Ще има достатъчно ваксини за уязвимите групи - хората над 65 години, хората с хронични заболявания и лекарите, борещи се на първа линия с COVID. Ваксината ще е безплатна и няма да влиза в имунизационния календар", увери министърът. 

Координационният център, който насочваше линейките към болниците със свободни легла, ще бъде закрит. Това обяви директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев по време на брифинга на здравните власти. Причината е, че след като бяха изградени мобилните пунктове пред болниците, нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение.

Планира се създаването на изцяло COVID болници, като за момента такава организация върви в Пловдив и Благоевград. Министър Ангелов обаче заяви, че не е достатъчно само да се предостави празна сграда, а и да се назначи лекарски екип. Но в момента медиците не достигат. Напълно е отхвърлен вариантът многопрофилните болници да се преобразуват в COVID болници.

Обмисля се промяна в "зелените коридори" за възрасните над 65 години. Към момента мярката за "зелени коридори" се проследява и ако времето се влоши и се стигне до струпвания, коридорите може да се преместят между 14:00-16:00 часа.

Коронавирусът у нас: Вечерен час за ресторантите и „зелен коридор“ за възрастните от утре

Нов случай на отказан прием в болница.

55-годишен мъж с пневмония от софийското село Петково е върнат от две болници заради два различни резултата на тестовете му за COVID-19, предаде bTV.

Причината за отказа е твърдение на лекарите, че чакат резултатите от третото му тестване за вируса. 

Освен с пневмония, Ваньо Каменов е и с тежки придружаващи заболявания. 

В две болници - в белодробната в София и в общинската в Елин Пелин му обяснили, че след като има две противоречиви резултата от изследвания, трябва да се изчака показанията на третия тест.

От здравното министерство заявиха, че са запознати със случая и вече е назначена проверка. 

Нови 7 COVID зони в ДКЦ-та в София

До края на седмицата в София ще има 7 нови COVID зони в ДКЦ-та. Допълнително ще бъдат разкрити още 35 легла в Пета градска болница и още 10 легла в Първа градска болница, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на bTV.  

Онлайн обучението да се редува с присъствено

Министърът на образованието Красимир Вълчев е предложил онлайн обучението да се редува с присъствано, така че децата да не остават повече от 2-3 седмици вкъщи, съобщи той в ефира на Нова телевизия. 

Предложихме на областните щабове варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици. Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, довчера бяха 38-39%", поясни Красимир Вълчев.

Данните от последното денонощие. 3945 са новите случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие. Направените PCR тестове са малко над 10 800, което означава, че и днес процентът на положителните проби е висок - близо 37%. Това сочат данните на Единния информационен портал.

Починалите с коронавирус са 47. В болници се лекуват 4 478 болни, 276 са в интензивни отделения. Излекуваните пациенти са 915. 

В София отново има най-много новозаразени - 1 116, следва Пловдив с 378 и Варна с 295 положителни проби. В болници се лекуват 4 478 болни, 276 са в интензивни отделения.

Дом за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново се превърна в огнище на коронавирус. Там са потвърдени общо 16 случая на COVID-19 - на 11 потребители и на 6 лица от персонала, съобщи Нова телевизия.

Гешев дарява пари за апарат за плазмофереза

Прокуратурата се включва в инициативата за организиране на спешна дарителска кампания за закупуване на апарат за плазмофереза. Със закупуването на устройството ще бъде подпомогнато дарението на плазма, нужна за спасяването на живота на пациенти с тежко протичаща инфекция от COVID-19, съобщиха от прокуратурата. Самият Иван Гешев също ще се включи в набирането на необходимите средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама