Коронавирусът у нас: Вечерен час за ресторантите и „зелен коридор“ за възрастните от утре

19:25, 11 ное 20 25 4466 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От утре в страната се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки със заповед на здравния министър. Те ще важат до края на месеца.

Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) могат да работят само в часовете между 06.00 и 23.30 ч. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете.

Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

Малолетните и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ, само ако са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

Всички нови мерки може да видите тук.

Правителствените хеликоптери ще транспортират тежкоболни пациенти

Премиерът Бойко Борисов нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. „Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен“, посочи той по време на днешното заседание на правителството.

Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“, заяви Борисов, цитиран от правитеслтвената пресслужба.

От следващата седмица кръвна плазма да може да се дарява и във Варна, поиска още премиерът. Към момента такава възможност има в единствено в столицата. От своя стана здравният министър проф. Костадин Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен. Той докладва, че лечебни заведения вече се превръщат в COVID-болници в Благоевград и Пловдив. В белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

Данните от последното денонощие

През изминалото денонощие у нас са регистрирани рекордните 4390 нови случая на коронавирус при направени 11 068 PCR теста, сочат данните от единния информационен портал за борба с Covid-19. Това означава, че 39.6 % от взетите проби са дали положителен резултат.

Предишният антирекорд е бе регистриран точно преди седмица - на 4 ноември, когато бяха регистрирани 4054 заразени за 24 часа.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 83 366. Активните към момента случаи са 55 716. 4176 от тях са хоспитализирани, от които 280 са настанени в интензивно отделение. 

Най-много нови случаи има в София - 1318, след това се нареждат Пловдив с 471 и Варна с 301 заразени.

Жертвите на болестта станаха 1 851, 80 от които са от последното денонощие. През последните 24 часа са излекувани 516 души, така общият им брой достига 25 799.

Ново затваряне няма да има...

В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, затваряне на държавата няма да има ефект, категоричен е здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект. 

Той обясни, че през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система. За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла.

По думите му смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър.

...но има готовност за още мерки

Имаме готовност да прилагаме ескалиращи мерки без да се предвижда пълно затваряне. Имаме дълъг списък с продължаващи мерки в зависимост от развитието на ситуацията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Мерки ще бъдат прилагани такива, каквито има нужда. Ще се грижим за здравето на хората, но без да съсипваме икономиката. Никакви мерки не могат да заменят съзнанието на хората и тяхната лична отговорност. Те трябва да спазват мерките за лична хигиена и да се пазят взаимно“, каза Дончев в ефира на bTV.

Дистанционно обучение за децата от 6 и 7 клас в София

Учениците от 6 и 7 клас преминават в обучение от разстояние в  електронна среда. Мярката се въвежда от петък, 13 ноември и се предвижда да остане в сила до 27 ноември, реши Столичния оперативен щаб. Въведеното дистанционно обучение за учениците в гимназиалния етап продължава до 27 ноември, включително.

10 поликлиники в София с COVID-кабинети

В 10 поликлиники в София ще има COVID-кабинети. Те ще бъдат разкрити в рамките на тази и следващата седмица. Това обяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

От думите ѝ стана ясно, че ще предложи с 2 седмици да се удължи онлайн обучението на учениците в гимназиален етап. Ще се обсъди внимателно и преминаването на онлайн обучение на учениците от 5 до 7 клас. Тъй като основен проблем в училищата в момента са учителите и тяхното здравословно състояние.

По думите на военния министър Красимир Каракачанов около 2% от личния състав на Министерството на отбраната е заразен. 

Прокуратурата с призив за даряване на плазма

Прокуратурата започва кампания за даряване на кръвна плазма. Ръководството на държавното обвинение призова всички прокурори, следователи и съдебни служители, преболедували Covid-19 и възстановили се от инфекцията, да подкрепят кампанията за даряване на рековалесцентна плазма.

„Всяка наша помощ и усилие са от значение за спасяването на човешкото здраве и живот. Нека заедно да попълним Националната банка за рековалесцентна плазма и да продължим да го правим, докато от това има нужда“, заявиха от прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама