СБЛЪСЪК: Ще поскъпне ли водата?

09:00, 11 ное 20 / Сблъсък 25 5462 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Управляващите са подготвили Закон за водоснабдяване и канализация. Текстовете вече са публикувани за обществено обсъждане, а крайният срок за становища е 25 ноември. Несъбраните вземания от ВиК операторите са над 130 млн. лева, като се очаква с новия закон да се предприемат действия държавата да си ги събере. Ще има и нови санкции за неизрядните платци, както и допълнително подпомагане за уязвимите потребители, през наредба на Министерски съвет. От бранша пък се надяват законодателството да намали загубите на вода и да има работещи бизнес планове. Предвижда ли обаче законът поскъпване на водата? В задочен спор влязоха лидерът на „Изправи се.БГ“ и бивш омбудсман Мая Манолова и регионалният министър Петя Аврамова.

Манолова призова Борисов да разпореди оттеглянето на закона, защото е „юридически неграмотен и нарушава правата на българските граждани“. Според нея законът ще доведе до поскъпване на водата и до национализиране на общинските ВиК-дружества.  

Мая Манолова апелира, че текстовете въвеждат три такси за достъп до вода, подобни на сградната инсталация при „Топлофикация“ – дори и да не се използва услугата, ще се плаща достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция. Тя обърна внимание, че таксите за достъп няма да са обвързани със социалната поносимост на цената на водата, няма да имат таван и ще се определят както реши властта. Липсва и обяснение какво е „беден потребител“ и кой ще получава водна помощ.

Снимка: БГНЕС

Бившият омбудсман обяви, че според закона договорите с ВиК дружествата могат да бъдат тайни и не е ясно дали в тях има изискване за качеството на водата. Няма и опция за по-ниска цена при лошо качество, или ако няма вода да не се плаща такса достъп. Манолова посочи, че се предвижда и създаване на „нова КЕВР“ от трима души, която да отговаря само за водата, да се избира от парламента, а двама от тримата да решават за цената на водата в различните населени места. „Решенията на тази КЕВР няма да могат да се обжалват в съда и на потребителите им остава единствено да плащат“.

Регионалният министър Петя Аврамова обаче подчерта, че проектозаконът не предвижда увеличаване на цената на водата. „Нещо повече - в него са залегнали текстове за запазване на социалната й поносимост и че ще бъде въведено подпомагане за тези, които имат необходимост“.

За Аврамова начинът, по който Мая Манолова изказва своето становище, е необясним. Според нея твърдението, че ще има увеличение на цената на водата е спекулацияМинистърът напомни, че и към момента социалната поносимост е съществуващо положение. „Изчислена е на база данни от НСИ при 2,8 куб. м вода на човек и 2,5% от средния доход на домакинствата за съответната област“.

Снимка: МРРБ

Текстът от закона за достъпа до услугата е неправилно разбран, смята Аврамова. Тя обясни, че не се въвежда различна компонента над определената от КЕВР цена на водата, а ще има вътрешно преразпределение на начина на формирането й, което не променя крайната й стойност.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама