Полицаите на протест, подкрепени от "Системата ни убива"

15:15, 08 ное 20 25 3177 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Полицаите излизат на протест на професионалния си празник - 8 ноември. Исканията са за 30-процентно увеличение на заплатите в системата на МВР. През изминалата седмица имаше преговори между различните синдикати в министерството и ръководството на ведомството. 

След разговорите, в които се е включил и премиерът Бойко Борисов, стана ясно, че възнагражденията на служителите на МВР ще бъдат увеличени с 15% от догодина. Служителите на реда освиркаха поздрава на премиера Борисов по случай служебния им празник и заявиха, че няма да се откажат от исканото 30% увеличение на заплатите.

Снимка: БГНЕС

„Категорично трябва да се увеличат възнагражденията, но е въпрос на възможности на самата държава, на финансовите разчети и на ситуацията, в която в момента се намира цялата страна", заяви вътрешният министър Христо Терзийски в отговор на протеста, съобщи БГНЕС.

Във връзка със списъка с министерства и агенции, където увеличението на държавните служители ще бъде с 30% от догодина, за какво настояват и униформените, Терзийски заяви: „Този списък касаеше администрациите, които са с изключително ниско начално заплащане към онзи момент. Нашите преговори за увеличение на заплатите започнаха веднага след юли месец, когато се договаря бюджетът на цялата държава“.

Протестът на полицаите започна в градинката до църквата „Св. Седмочисленици“. След това продължи в шествие до сградите на Министерството на финансите и на парламента, съобщи БНР. Протестът бе подкрепен от пожарникарите в Русе, които пуснаха сирените и светлинната сигнализация в знак на солидарност към колегите си от МВР.

Антиправителствена демонстрация се проведе и от майки на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива”  на площад „Независимост“ в столицата. Протестът бе под наслов „Справедливост за всички - успех за България” и бе в подкрепа на протестиращите полицаи.

Малобройната акция край палатковия лагер пред парламента е подкрепена и от няколко Facebook групи настояващи за оставките на кабинета и на главния прокурор, съобщи БНР.

Протестът премина в шествие до Вътрешното министерство, където демонстрантите изразиха солидарността си с „напълно основателните искания на служителите на МВР за достойно заплащане на техния труд“.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Мариноеа 20:37, 08 ное 20

А може ли висшист учени да получават по малко от полицаи, че дори и от учиъели

2 Анонимен 20:41, 08 ное 20

Може би е време да се огледа заплащането по браншове и образователен ценз, като заплатите на лекарите се увеличат минимум с 40 процента. Вижте какво става в Унгария преди всичко лекарите , и достойни пенсии

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама