Републиканци за България искат незабавно свикване на КСНС заради COVID-19

12:44, 05 ное 20 / Политика 25 1819 Шрифт:
Василена Йорданова

Предвид рязкото повишаване на броя на заболелите от коронавирус у нас, както и ръстът на смъртните случаи от Републиканци за България настояват за незабавно свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, за да се предприемат всички възможни мерки за борба с пандемията.

Осем месеца хаос, грешки и бездействие

„Обществото ни не е наясно кога и как ситуацията може да бъде овладяна. Липсва план за действие, а държавните институции вървят след събитията, при това с голямо закъснение и при неясна отговорност. Расте политическото недоверие към кабинета, който няма нужната легитимност, за да предприеме и наложи крайно необходимите политики. Одобрените от управляващите половинчати мерки, се посрещат с недоверие и съпротива от обществото", заявяват от партията. Според тях резултатът от това е лавинообразно разпространение на заразата, драстично увеличение на смъртните случаи, изнемогващи лекари и колабираща здравна система.

Коронавирусът у нас: До 50% служители в офисите и „зелен коридор“ за възрастните

При подобна тежка ситуация, държавническото поведение изисква интересите на гражданите да бъдат поставени над партийните.

„Ние от ПП „Републиканци за България“ сме готови да го направим. Ако не посрещнем предизвикателството обединени, последиците от кризата ще бъдат катастрофални – много хора ще загубят живота си, а заедно със здравната система ще се сринат както икономиката, така и националната ни сигурност, която е в опасност. Цели сектори могат да се окажат в невъзможност да функционират поради критичен брой заболели лица.

Коронавирусът в България: Обособяват болници само за лечение на Covid

Убедени сме, че овладяването на пандемията не е възможно при участието само на няколко държавни институции. То изисква обединените сили на обществото. За съжаление, конфронтацията между политическите сили и поляризацията сред гражданите не работят в тази посока. Изводът е един – всеки трябва да направи някакъв компромис в името на общото ни справяне с болестта“, смятат от партията.

ПП „Републиканци за България“ заявява, че ще работи за постигането на консенсус по национална стратегия за овладяване на пандемията. Съгласно българската демократична практика мястото за постигане на такъв важен консенсус е едно – Консултативен съвет по национална сигурност. Затова настояваме за неговото свикване незабавно. Експертите на „Републиканци за България” са готови с предложения за овладяването на пандемията, които ще представят. Ще подкрепим и всички работещи идеи на останалите политически сили. Призоваваме за бърза и отговорна реакция от институциите.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:19, 05 ное 20

Трябват сериозни действия, Борисов се държи като един луд самозабравил се човек!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама