Коронавирусът у нас: Въвеждат "зелени коридори" за възрастните

17:55, 05 ное 20 25 6518 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

На сутрешния брифинг за разпространението на коронавируса от щаба обявиха, че ще обсъждат нови мерки. След консултациите здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че нови мерки на този етап няма да се въвеждат. По думите му основният ни проблем е дисциплината, разбирането на опасността и спазването на вече съществуващите мерки.

„Не е въпрос да се разпишат заповеди. Много важно е хората да разберат, че всичко, което се случва, е облечено в разум и той е насочен единствено и само да съхрани живота и здравето на българите. Важно е държавата да бъде стабилна, хората да бъдат спокойни, че нещата са предвидими. Мерки, взети с разум, дават резултат“, каза Ангелов в ефира на bTV.

"Единственото допълнително, което считаме, че е целесъобразно и може да бъде въведено, е осигуряването на „зелени коридори“ за хората, които имат нужда от това“, посочи проф. Ангелов. Това са хората над 65-години и тези с хронични заболявания, които могат да прекарат болестта по-тежко. В следващите дни ще излезе и заповедта за тези коридори.

Мерките, които са били обсъждани, бяха представени на брифинга от главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ето ги и тях: Епидемичната обстановка да бъде удължена до края на ноември, а след това и за по-дълъг срок; Ограничаване на работата на всички заведения в страната до 22.00 ч. или 23.00 ч.; Ограничаване на присъствената работа в офисите до максимум 50% от служителите; Преминаване към дистанционна форма на обучение за учениците от 5. до 12. клас в рамките на цели области, както и на всички университети; Въвеждане на „зелени коридори“ за уязвимите групи – хората над 65 години да могат да пазаруват от 8.00 до 10.00 ч., а през останалото време да не се допускат в магазините; След отрицателен тест, направен на третия ден от контакта, хората да не бъдат под поставени под карантина; Да се дадат правомощия на здравния министър в условия на епидемична обстановка да командирова медици от извънболнична помощ да се включат в борбата.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов беше категоричен, че навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Според него най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито - тя спасява човешки животи. Следващата е физическата и социална дистанция.

Какво да правим при съмнение за CОVID-19?

„Ремдесивир“ не е панацея

Здравният министър подчерта, че България има достатъчно количество лични предпазни средства. Ще бъдат доставени и допълнителни количества, за да се обезпечат нуждите на държавата за месеци напред. Няма недостиг и на лекарството „Ремдесивир“. Тази седмица пристигат и още 1700 флакона, а други 4300 ще дойдат следващата седмица.

Проф. Ангелов призова гражданите да не гледат на „Ремдесивир“ като панацея, защото то има странични ефекти, както всеки един медикамент. И лекарите са тези, които преценяват ползата и риска от него. „Освен „Ремдесивир“ има и други препарати за противовирусно действие. Няма специфичен медикамент за лечение на коронавирус. Надяваме се той да бъде открит“, заяви здравният министър.


Снимка: CanStockPhoto

Болниците ще приемат всеки пациент, считащ себе си за спешен

Той коментира и случаите на хора, които чакат пред болници, защото не искат да ги приемат. „Всеки пациент, считащ себе си за спешен, има право да потърси помощ във всяко лечебно заведение в страната. Нито една болница няма право да откаже помощ на всеки пациент, който се самоопределя като спешен. Това е записано в наредбата“, категоричен е проф. Ангелов.

Според него българите търсят много късно медицинска помощ и призова още при поява на първите симптоми да се обърнем към лекар дори и това да е по телефона. „Не се самолекувайте. Не започвайте панически употребата на медикаменти“, категоричен е той.

Не е време за празнуване, време е за разум. Време е за помощ на медицинската система. Време е за връщане на доверието в българските лекари“, заяви здравният министър.


Снимка: CanStockPhoto

Втори пореден ден с над 4000 заразени

4054 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 13 203 PCR теста, което означава, че всяка трета проба е положителна. Най-много са заразените в столицата - 1477, следват Пловдив - с 310 и Стара Загора - с 205 нови случаи.

Починалите след усложнения са 54. Общо жертвите на болестта в страната до момента са 1466. Активните случаи са 41 178. В интензивни отделения в болниците са 239 пациенти. Излекуваните в сряда са 403. Oбщо потвърдените случаи на коронавирус в страната до момента стават 64 591, от тях активни са 41 178.


Снимка: CanStockPhoto

Пет симптома за направление за PCR тест

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома на COVID-19 у пациента, предлага НЗОК. Ще може да се издаде направление за тест, ако пациентът има поне пет от симптомите, които да са се появили наскоро - температура, кашлица - предимно суха, силна отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия и кислородно насищане по-малко от 92%.

"Вече имаме бързи, антигенни тестове, които имат до 90% точност, като PCR тестовете. Те са по-евтини, не изискват специално оборудване. Така че трябва да се преосмислят тези критерии и да са два или най-много три”, каза д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, пред Нова телевизия.

„Препоръчваме в новите условия да се използват антигенни тестове, а PCR теста да се използва, когато антигенният тест е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава”, посочи той.

И хотелите с готовност да влязат в борбата

Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона с цел превенция на населението. Бизнесът вече има готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19. Това стана ясно от днешната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, съобщиха от министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама