Учени откриха какво помага за отказ от цигарите

17:44, 31 окт 20 / Любопитно 25 1552 Юлиан  Тодоров
Снимка: CanStockPhoto

Изследователи са установили, че животът в близост до зелени площи или квартали е свързан с по-ниски нива на пушене и по-големи шансове за отказване от тютюнопушенето. Изследването, публикувано в списание "Social science and medicine", показва, че достъпът до зелени площи е свързан с по-ниски нива на тютюнопушене.

„Това изследване е първото, което разглежда връзката между зелените площи в населените райони и поведението на пушачите в Англия“, казва авторът на изследването Лийн Мартин от Университета в Плимут във Великобритания, цитиран от БГНЕС.

Почти половин милион българки страдат от остеопороза

„Резултатите подкрепят необходимостта от защита и инвестиране в природни ресурси - както в градските, така и в селските общности - за да се максимизират ползите за общественото здраве“, добави Мартин.

За целта на проучването изследователският екип разглежда отговорите на повече от 8 000 възрастни на въпроси за тяхното здраве, къде живеят и различни други фактори за начина на живот. От анкетираните в проучването малко под една пета (19%) се определят като настоящи пушачи, докато почти половината (45%) заявяват, че са пушили редовно в даден момент от живота си.

Дори като се вземат предвид други фактори, за които е известно, че влияят на тютюнопушенето, вероятността хората да пушат в момента в райони с високи нива на зелени площи е била с 20 процента по-ниска, отколкото в райони с по-малко зелени площи.

Сред хората, които са пушили в даден момент от живота си, тези, които са живели в по-зелени райони, са успели с до 12 процента по-успешно да откажат цигарите.

Месо, което не е истинско месо, и десетки Е-та в готовите сандвичи

Предишни проучвания на същия екип показаха, че възможността да виждате зелени площи от уюта на собствения си дом е свързана с по-нисък глад за алкохол, цигари и нездравословни храни. Те също така показаха, че хората, които посещават природни зони ежеседмично и се чувстват психологически свързани с тях, отчитат по-добро физическо и психическо благосъстояние.

„Ако повече институции подкрепят нашите констатации, природосъобразните интервенции биха могли да помогнат на хората, които се опитват да се откажат от пушенето“, пишат авторите на изследването. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!