Месо, което не е истинско месо, и десетки Е-та в готовите сандвичи

12:45, 16 окт 20 25 1957 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Готовите сандвичи около училищата са палитра от имитиращи продукти, изобилие от Е-та, а полезните зеленчуци присъстват само за декорация. Това показа проучване на "Активни потребители", включило 36 пакетирани сандвичи, продавани в София, Варна, Шумен, Перник, Велико Търново и Благоевград 

В един на всеки четири готови сандвича липсват зеленчуци, а в голяма част от тях зеленината присъства само за красота. Само в две от изследваните марки количеството на зеленчуците е надхвърлило 10% от общото тегло на продукта.

Очаквано за продукти от магазина, съставките на готовите сандвичи са индустриални продукти – шунка, бекон, филе и разновидности на колбас, съдържащ множество технологични добавки, известни като Е-та.

Снимка: Pixabay

Средно в един сандвич са открити 20.5 Е-та, а рекордьорът от изследваните продукти е сандвич с пиле в сладко-кисел сос, съдържащ 35 различни Е-та. На другия край е сандвич с моцарела, съдържащ само 5 технологични добавки.

Друга тенденция при готовите сандвичи е използването на заместителипалмовото масло, млечен протеин, декстроза, яйчен прах, глутен, като най-често се използва палмовата мазнина, която имитира млечен продукт или сос. 11 е максималният брой на установени заместители на истинските сирене, кашкалвал и яйце в 1 сандвич, а минималният е 1.

Не липсват и консерванти, които най-често се откриват в сандвичите с колбас. Средно по 2.6 консерванта има в един сандвич, който си купуваме от магазина, показва изследването на "Активни потребители".

За примамлив търговски вид в пакетираните сандвичи се добавят и оцветители и сгъстители. Най-често се използват за задържане на вода, а вариацията им е между 0 и 6 за един пакетиран сандивич.

Водата превзема сиренето, показва изследване на "Активни потребители"

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама