Според проучванията цинкът играе много важна роля за укрепването на имунната ни система и подобрява метаболизма. Възрастните трябва да приемат от 8 mg до 13 mg цинк дневно. Когато жената е бременна или кърми, приемът варира в зависимост от пола на бебето. В началото на зимния сезон пък трябва да включите цинка в ежедневното си меню, за да помогнете в борбата с грипа и други инфекции, съобщи Нова телевизия.
По време на изолация наблягайте на средиземноморска кухня
Вижте кои храни трябва да консумирате, за да си набавите необходимото количество от така важното вещество:
Фъстък
Фъстъците са евтин и вкусен източник на цинк. Специалното е, че фъстъците се харесват на всички. Можете да ги включите в салатата си или можете да намажете фъстъчено масло върху ябълка или хляб. Фъстъците са важен източник на цинк за тези, които ядат вегетарианска храна.
Хумус
Хумусът също е богат на цинк. Той може да се консумира със сандвичи или с пържени картофи. Хумусът е пълен с антиоксиданти, фибри и много други хранителни вещества.
Джинджифилът може да е вреден за женското здраве
Яйца
Яйцата съдържат умерено количество цинк. Едно голямо яйце съдържа 5% от дневната ви нужда от цинк. В него има 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини, както и други минерали и хранителни вещества.
Леща, нахут
Лещата и нахутът съдържат много цинк. 100 грама варена леща съдържат 12% от дневните ви нужди от цинк.
Добави коментар