COVID и икономиката: 1/3 от българските фирми отчитат по-ниски приходи

14:48, 26 окт 20 25 1810 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

32% от предприятията в България са регистрирали по-ниски приходи от продажби на стоки и услуги за месец септември. Това показва проучване на НСИ, проведено с цел да предостави информация за ефекта на извънредното положение и епидемичната обстановка, свързани с COVID-19, върху икономиката.

Анкетата е проведена през октомври, като на случаен принцип са избрани 3770 фирми с приблизително 230 000 наети служители. Участието в изследването е било доброволно.

Снимка:НСИ

От данните става ясно, че най-засегнатият сектор по време на ковидпандемията е строителството. За септември те са отчели 37% по-малко приходи в сравнение с август. Следващите отрасли със засегнати приходи заради епидемията са търговията и ресторантьорството, сферите, занимаващи се със създаване и разпространение на информация, бизнесът с недвижими имоти и културата и спортът.

Снимка:НСИ

Пазаруването онлайн се увеличава

По отношение на работниците 17.1% са заявили, че са ползвали платен отпуск през септември, а други 10% са излезли в неплатен отпуск. На 9.1% от фирмите им се наложило да съкращават служители, а 8.3% от предприятията се възползвали от антикризисните мерки на правителството.

Снимка:НСИ

КНСБ доволни от социално-икономическите мерки на правителството

За следващия месец 95.1% от анкетираните и предприятия прогнозират, че ще продължат работа, 1.9% - ще преустановят временно дейността си, а 2.2% - ще закрият бизнеса си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама