САЩ гарантира сигурна 5G мрежа за България

19:40, 23 окт 20 / Политика 25 2538 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели. 

България и още 14 държави в ЕС искат план срещу конспирациите за 5G

Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство. Помпео акцентира също така върху съвместната работа на България и на САЩ и постигнатите резултати и в други сфери, което според него ще има мощен ефект.

Снимка: Правителствена информационна служба

По думите на Помпео защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и държавите членки на ЕС и НАТО.

Така България се присъединява към инициативата "Чиста мрежа", допълва правителствена информационна служба. Крак отбеляза след срещата си с Борисов, че това е историческа декларация между двете страни и тя ще докаже увеличаващото доверие между двете страни. Декларацията ще се занимава с риска от незащитени 5G мрежи, уточни той. Освен това тя ще гарантира "чиста мрежа, която е жизненоважна за националната сигурност, икономическия просперитет и стабилността в региона". Двамата са се съгласили, че "5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества".

Граждани внесоха подписка срещу 5G мрежата

Именно поради стратегическото значение на 5G мрежите върху икономиката като цяло и върху сектори от ключово значение като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност, Съединените щати настояват партньорите им да гарантират сигурни телекомуникационни доставчици и инфраструктура.Според САЩ тези технологии са заплаха за националната сигурност на другите държави, както и за опазването на личните данни на гражданите им, заради тесните връзки на китайските технологични компании с Китайската комунистическа партия.

Снимка: Правителствена информационна служба

Декларацията ще се занимава с риска от незащитени 5G мрежи, уточни Кийт Крак. Освен това тя ще гарантира "чиста мрежа, която е жизненоважна за националната сигурност, икономическия просперитет и стабилността в региона".

Американският дипломат посочи, че България ще се присъедини към държавите в НАТО, които вече членуват в т. нар. "чиста мрежа". Освен това страната ни се присъединява към използването на "чиста мрежа" и като член на Европейския съюз и инициативата "Три морета". Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G мрежата с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама