Граждани внесоха подписка срещу 5G мрежата

15:10, 17 юни 20 / Общество 25 1292 Шрифт:
Василена Йорданова

Граждани внесоха подписка в деловодството на Народното събрание за налагане на мораториум върху изграждането на 5G мрежа у нас. Събрани са 32 хил. подписа

Искането е преди да има неоспорими доказателства за безвредната работа на телекомуникационната техника – тя да не бъде въвеждана в експлоатация. 

Снимка: "Стоп 5G в България, защото здравето е по-важно"

„Действието на този мораториум да бъде в сила до предоставянето на неоспорими резултати от международно приети eкспериментални, епидемиологични и други научни изследвания, доказващи липса на вредно биологично въздействие при кратковременна и хронична експозиция от радиочестотно излъчване по стандарт 5G върху хората и заобикалящата ни природа – животни, насекоми, растения и др.“, обосновават се от гражданската организация „Стоп 5G в България, защото здравето е по-важно“.

В писмото си гражданите мотивират искането с медийни публикации и твърдения на различни учени за вредното влияние на технологията. Те допълват, че очакват депутатите да се произнесат с решение в 3-месечния срок.

Припомняме, че според скорошно проучване, 12% от респондентите са убедени, че „коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията“. Общо 35% от запитаните са на мнение, че 5G е опасно, докато едва 12% нямат притеснения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама