ВСС прекъсна дебата за отстраняването на Гешев

14:40, 22 окт 20 25 3869 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Повече от 3 часа продължи обсъждането от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) дали да бъде започната процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. В края на септември от Съюза на съдиите в България изпратиха писмо до ВСС, с което за пореден път настояват кадровият орган да анализира поведението на главния прокурор и да започне процедура по предсрочното му отстраняване. Накрая дебатът по тази точка бе прекратен. 

Самият Иван Гешев не участва в заседанието. "Не желая да участвам в опити за създаване на напрежение и противопоставяне на части от съдебната власт - прокурори срещу съдии, и аз като прокурор, не само като главен прокурор, не бих си позволил да коментирам кадровите качества, кадровата политика на съдийската колегия, а още по-малко професионалните качества", каза той, цитиран от БГНЕС. Главният прокурор се определи за „защитник на изоставените от държавата“. „Тези изоставени от държавата хора трябва да получат защита, каквато заслужават и която са заслужили по време на дългите години, които са работили“, посочи той, цитиран от bTV.

След прекратяването на дебата представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира: "Още в самото началото се знаеше, че дебатът няма как да предизвика взимане на каквото и да е конкретно решение. Има закон, който разписва процедурата, по която може да се образува едно такова производство. Тя е специфична и различна по отношение на тримата големи в съдебната система – двамата председатели на върховните съдилища и главният прокурор" и уточни, че тази процедура е много по-различна от процедурата по отношение на останалите магистрати, предаде БГНЕС. 

Адвокатите от Пловдив обявиха, че ако днес не се стигне до предсрочното освобождаване, ще обсъдят дали да започнат стачни действия.

Обсъждането се случи на фона на протест пред сградата на ВСС. Там беше съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, според когото Иван Гешев е довел до безпрецедентна криза правовия ред в България. „ГЕРБ и ДПС е коалицията на главния прокурор. Хората, които са във ВСС, са избрани заедно от тях”, заяви Иванов. Той посочи, че не е оптимист за развитието на заседанието, съобщиха от партията.

Тази заличка мирише, мирише на страх. Тези хора, които трябваше да бъдат избрани с високи морални и професионални качества, миришат на страх, защото всички са подбрани да бъдат зависими, да подлежат на страхуване. Това тук не е основа на независимостта и на законността, това е един кафез за уплашени пощенски гълъби. Пощенски гълъби, които получават своите указанията в Сарая и само ги изпълняват тук и ги формализират”, заяви Христо Иванов. Той изброи причините за освобождаването на Гешев, сред които и предложението за отпадане на третата съдебна инстанция, което нарече „чудовищно, безпрецедентно нахалство”.


Снимка: БГНЕС

Вчера се проведе и поредният протест на Инициатива „Правосъдие за всеки“ пред сградата на Съдебната палата, които също обявиха, че подкрепят искането на Съюза на съдиите в България, особено след доклада и изслушването на Гешев в Народното събрание.

Темата с освобождаването на Гешев беше обсъждана и на 8 октомври, когато председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска въпросът да бъде внесен като точка в дневния ред. Тогава Панов обвини главния прокурор в арогантност и обяви, че институциите, сред които и прокуратурата, се превръщат в център на власт и се държат като "бухалка за врагове и чадър за приятели". С голямо мнозинство обаче тогава ВСС отказа да разглежда писмото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама