Замериха главния прокурор с банкноти от 500 евро в парламента

16:30, 14 окт 20 25 3825 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Депутатите от правна комисия изслушаха главния прокурор Иван Гешев за свършеното от прокуратурата от началото на годината. Гешев внесе в парламента доклад за дейността на държавното обвинение.

По време на заседанието на комисията мъж хвърли по главния прокурор банкноти от 500 евро с лика на премиера Бойко Борисов.  Мъжът беше седнал зад Гешев и държеше банкнотите.

Снимка: БГНЕС

След думите на главния прокурор: „Разбрах, че някакъв господин размахва някакви евро зад мен. Да ги остави на масата, за да не се измори, да хване мускулна треска“, банкнотите полетяха към него, след което мъжът беше изведен от залата. „По-добре, че мъжът мина през НСО с банкноти, отколкото с пистолет“, коментира Иван Гешев.

По-късно от публикация на "Да, България" стана ясно, че мъжът, хвърлил банкнотите, е техен представител. 

Именно с банкноти от 500 евро беше пълно чекмеджето на снимките от „Бояна“, за което се твърди, че е на премиера Борисов.

Евродепутатите питат Борисов и Гешев за Барселона и чекмеджето в Бояна

Изслушването на Гешев беше съпроводено с протест, а полицейското присъствие около бившия Партиен дом беше засилено. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова: "ако в парламента има народни представители, а не представители на задкулисието, да поискат оставката на Гешев и на ВСС". 

Пред депутатите Иван Гешев изтъкна успехите на прокуратурата. Обърна внимание и на важността на общественото доверие и на това обвинителите да бъдат харесвани от гражданите. Бяха му зададени конкретни въпроси за записите и чекмеджето, за които се твърди, че са на премиера Борисов, за доклада на ЕК, за недосегаемостта на главния прокурор, за полицейското насилие по време на протестите.

Борисов е разпитан за къщата в Барселона

Главният прокурор посочи, че Бойко Борисов е бил разпитван три пъти в прокуратурата, а ако трябва ще го викат и 20 пъти. Премиерът е бил на разпит за снимките от "Бояна", за имота в Барселона и за записите. "3 различни казуса, 2 различни прокуратури с 3-ма или повече наблюдаващи прокурори, респективно следователи". 

Според Гешев твърденията за недосегаемост на главния прокурор са мит. Пред депутатите той беше категоричен, че всеки прокурор може да го разследва. 

Обвинител номер 1 поздрави полицаите за работата им по време на протестите. "Никоя полиция в Европа няма да изтърпи да изяде толкова бой", коментира Гешев.

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама