Панов нарече Гешев „евтин популист“

11:33, 08 окт 20 25 2134 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С мнозинство от 14 гласа срещу 4 пленумът на Висшия съдебен съвет отказа да разгледа като допълнителна точка в дневния ред писмото на Съюза на съдиите в България, с което най-голямата съсловна организация за пореден път настоя кадровият орган да анализира поведението на главния прокурор и да започне процедура по предсрочното му отстраняване. Предложението за обсъждане на декларацията, в която съдиите остро критикуват действията на Гешев, бе направено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, съобщи „Дневник“.

Съюзът на съдиите с критики към Иван Гешев

Още в началото на обсъждането на въпроса дали изобщо да се дискутира писмото на Съюза на съдиите, главният прокурор Иван Гешев обяви, че въпросът го касае формално и напусна заседанието. В отговор Лoзaн Πaнoв подчерта, че държи главният прокурор да участва в такъв дебат, а не да напуска заседанието демонстративно, защото присъствието му не е негово право, а задължение.

По думите на председателя на ВКС Гешев прави опит да похити правото, като го изведе от съдебната зала. Панов обвини главния прокурор в арогантност и обяви, че институциите, сред които и прокуратурата, се превръщат в център на власт и се държат като "бухалка за врагове и чадър за приятели". По думите му Гешев лековато определя като нападение от подсъдими олигарси критиките срещу действията на прокуратурата. Той подчерта, че България е в имиджова криза и е най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз.

Панов добави, че е очаквал Гешев да събере смелост и да обясни пред пленума от какво са продиктувани действията му на "евтин популист" и изрази надежда, че Бюрото за защита на свидетели няма да посети Върховния касационен съд или дома му. Панов добави, че това е практика, която Гешев прилага към всеки, който си позволи да го критикува.

Искането за обсъждането на въпроса бе подкрепено единствено от съдиите Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. Те са на мнение, че темата е важна и трябва да се обсъди, тъй като по думите на Керелска именно ВСС е органът, който е избрал този главен прокурор. Заради това именно ВСС трябва да разгледа въпросите за действията на главния прокурор, тъй като дължи отговори на обществото. По думите ѝ дори е обидно, че някой друг трябва да приканва кадровия орган да започне дебат по тези теми.

Дишева припомни, че с измененията на Закона за съдебната власт от 2016 г. е регламентирана отговорността на тримата големи. "Ако продължаваме да мълчим, въпросите към нас ще бъдат задавани по друг начин с такива обръщения", коментира още Дишева.

Прокурорът Георги Кузманов обяви, че това да обсъждат декларации на всякакви неправителствени организации не почива на никаква законова процедура и обяви, че с това се създавало "изкуствено противопоставяне между съдиите и прокурорите".

В крайна сметка пленумът прие да разгледа декларацията на Съюза на съдиите в България на следващото редовно заседание на пленума на 22 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама