Институцията с най-голямо доверие е... църквата

10:45, 19 окт 20 25 2459 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Институцията, на която най-голямата част от българите се доверяват, е българската православна църква, показва последното проучване на „Тренд“, отчитащо нагласите на обществото спрямо основните партии и институции за октомври.

Цели 52% от сънародниците ни гласуват доверие на църквата, като процентът е започнал да се вдига от ковидпандемията насам и дебатът около посещенията в храмовете по време на карантина.

Снимка: Тренд

„Тренд“: За 63% от българите здравната ни система се развива негативно

Парламентът продължава да е институцията, която се ползва с най-ниско доверие, показва още проучването. Три четвърти от българите дават ниска оценка на работата на родните депутати, а само 14% ги подкрепят.

С доста по-висок вот на доверие се ползва президентът, като 48% от анкетираните дават положителна оценка на работата му, а 39% са на обратното мнение.

От протестите насам съдът и прокуратурата отбелязват спад в оценката за своята работа. Въпреки че протестът е насочен срещу прокуратурата, съдът също търпи негативи. 60% от анкетираните дават отрицателна оценка и на двете институции.

По отношение на полицията българите са раздвоени – 43% подкрепят органите на реда, а 45% им дават отрицателна оценка.

Снимка: Тренд

След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа към основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври се регистрира стабилизация на нивата от септември. ГЕРБ и БСП остават в практически паритет.

Моментната снимка сочи пет сигурни партии в следващото Народно събрание, като освен ГЕРБ (24.1%) и БСП (23.6%), участие с 15.9% ще има партията на Трифонов, ДПС (10.2%) и Демократична България (8.8%). С реални шансове за представителство остават и формацията около Мая Манолова (3.9%) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) с 3.8%. 

Ако гласувахме днес: В парламента влизат ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“

Снимка: Тренд

"Тренд“ тества нагласите на българите по темата с COVID-19 всеки месец от март насам. След първоначалното успокоение последвало от отпускане на мерките, страховете постепенно се покачват. През октомври вече две трети от българите са на мнение, че епидемията от коронавирус ще продължи да се развива. Само 15% смятат, че пандемията затихва.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните партии, институции и COVID-19. Проучването е реализирано в периода между 3-10 октомври 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама