40% от световното население няма условия за миене на ръцете

15:43, 18 окт 20 / Любопитно 25 2605 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Последните данни на УНИЦЕФ показват, че около 3 млрд. души или 40% от населението на света нямат условия да поддържат елементарна хигиена на ръцете си у дома.

УНИЦЕФ предупреждава, че недостъпността до елементарна хигиена като миене на ръцете за милиони хора означава повишен риск от коронавирусна инфекция и други заболявания.

Според доклад на УНИЦЕФ, публикуван на Световния ден за миене на ръцете, в най-слабо развитите страни почти 3/4 от населението не могат да си мият ръцете у дома, предаде БНТ.

Ръкавиците увеличават риска от зараза с коронавируса

Около 43% от училищата с 818 милиона ученици нямат достъп до измиване на ръцете със сапун и вода, а в най-бедните страни процентът на училищата без място за миене на ръце се увеличава до 70%, съобщава ООН.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ за водата и хигиената Кели Ан Нейлър отбеляза, че пандемията от COVID-19 подчертава ключовата роля на хигиената на ръцете в превенцията на заболяванията и че е недопустимо най-уязвимите общности да не могат да използват най-простите методи за защита на живота. Ето защо УНИЦЕФ, съвместно със Световната здравна организация (СЗО), стартира инициатива за хигиена на ръцете за всички, за да подобри достъпа до места за миене на ръце, вода, сапун и дезинфектанти във всички зони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама