Ръкавиците увеличават риска от зараза с коронавируса

19:53, 11 мар 20 25 4588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски експерти предупредиха, че носенето на ръкавици не само не намалява риска от заразяване с новия коронавирус, но и го увеличава, съобщи БТА като цитира в. "Мирър".

"Състояния, близки до коронавируса, се разпространяват чрез кашлица и кихане, които образуват капчици вода или слуз, съдържащи вируса", обясни д-р Симран Дио. "Тези капчици се разпръскват във въздуха и така инфекцията се разпространява при контакт с тях".

СЗО: Коронавирусът вече е пандемия

Макар и ръкавиците да предпазват ръцете от контакт с тези капчици, те остават на повърхността им и дори могат да останат там за дълго, ако не се перат. Това увеличава риска от заразяване с вируса, когато човек докосне лицето си или храна с ръкавици, както и рискът от предаване на вируса на други.

Съветът на д-р Дио е ръцете да се мият често със сапун и вода или да се използва почистващ гел навън.

"Алфа Рисърч": Младите хора у нас са най-притеснени за коронавируса

"Ръкавиците не трябва да се възприемат като алтернатива на добрата хигиена. Първият съвет е да мием ръцете си със сапун и вода, или да използваме гел на алкохолна основа за 20 или 30 секунди, особено след като човек е бил в обществен транспорт" - каза д-р Дио.

"Когато кихате и кашляте, използвайте кърпичка, за да прикривате устата си и след това я изхвърлете възможно най-бързо", допълни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама