Българин създаде уникална игра, подходяща и за незрящи

10:10, 15 окт 20 / Любопитно 25 2860 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова
Фейсбук/GEMJI - the Magnetic Multigame System
Фейсбук/GEMJI - the Magnetic Multigame System

Вече има адаптивна и функционална система, която може да се трансформира в различни по трудност игри, за незрящи възрастни и деца. Неин създател е инженерът Маргарит Ралев, основател на организацията "Българската дизайнерска група (БДГ)".

Gemji е настолна игрова система от 70 магнитни чипа, които оживяват във всяка ръка и могат да се превърнат в класически игри, като домино и дама. Характерният релефен дизайн на всеки чип, магнитната решетка и уникалният звук, който издават чиповете, превръща GEMJI в първата по рода си игра, подходяща и за незрящи хора.

В книжката придружаваща Gemji има списък с над 30 игри, голяма част от които са стратегически, развиващи логика, памет и сръчност. Екипът, развиващ GEMJI, вече е съставил и игри, свързани с основите на програмирането - бинарни операции, подреждане на масиви, команди.

Самата игра представлява 70 двулицеви плоски плочки, подобни на чипове, със собствен миниалистичен графичен език.

Графичната маркировка на чиповете съответства на цифрите 0-1-2-3-4, които са подчинени на математически вариации, позволяващи да се играят множество различни игри. Чиповете се мият лесно и бързо, което показва, че играта е дори COVID-съобразена.

Основната идея на Gemji е да събира, а не да разделя хората. Благодарение на иновативния си дизайн игровата система дава възможност на всички да бъдат равностойни противници, включително и хора с увредено зрение. В това отношение системата се базира на 3 основни точки - допир, механика и звук.

Маргарит Ралев споделя, че откриването на точния материал и форма на Gemji е отнело повече от година. В търсенето си той пробва различни комбинации за повърхност и цвят и накрая измисля точната формула - черно-бели чипове от ABS пластмаса.

Макар че чиповете изглеждат обикновени, изработката им е специфична. Дебелината им е едва 3 мм, а в тях е вградена система от над 500 магнита. Схематичното им разпределение позволява на Маргарит да опитоми магнитното поле и да създаде здрава връзка между чиповете.

Чрез вградените магнити в чиповете GEMJI се трансформира и в 3D конструктор, който позволява на въображението да се развихри в търсене на нови форми и приложения.

Конструкторът е подходящ и за най-малките, като играта ще им позволи да развият моториката си и чувството за обем. GEMJI е наличен в платформата за групово финансиране Kickstarter и може да се регистрирате за не повече от 30 секунди. Записвайки се за него, вие ще получите играта на значително по-ниска цена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама