Парламентарни страсти: Диагноза или петно върху имиджа е резолюцията за България?

11:00, 09 окт 20 / Политика 25 2118 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Вчера Европейският парламент прие критична резолюция спрямо България. В документа се обръща внимание на влошаващата се демокрация и основни човешки права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите. Евродепутатите се солидаризираха с хората в България и техните искания за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Те изразиха притеснение от липсата на присъди по високите етажи на властта и настояха за налагане на контрол при усвояването на еврофондове.

Днес резолюцията е основна тема и в родния парламент.

Управляващите от ГЕРБ признаха, че България наред с останалите европейски страни има проблеми с корупцията и върховенството на правото, но категорично заявиха, че България не е черната овца на Европа. Депутатът Тома Биков поздрави БСП и ДПС, че през последните седмици са успели да организират социалистическите, либералните и зелените депутати в Европейския парламент, да хвърлят петно върху България.

„Докато има социалисти и либерали в България, на нас не ни трябват пазачи около казана в Ада...Вие сте много повече социалисти, отколкото българи. Няма истински българин, който да изпитва такова удоволствие от такива действия на своето представителство“, заяви той от парламентарната трибуна. Той бе категоричен, че резолюцията по никакъв начин не отразява мнението на цяла Европа за страната ни„Вие имате подкрепата на загубилата Европа, ние – на спечелилата Европа“, каза още Биков, цитиран от БГНЕС.

От „Обединени патриоти“ изразиха възмущение от заложените текстове в документа.  Депутатът Александър Сиди определи гласуваната резолюция като „недопустимо и неразбираемо е съглашателство между комунисти и демократи, които от жажда за власт говорят единствено за корупция - тежък проблем  с който се бори целият ЕС“.  Според него чрез резолюцията угодно допускат да се отварят теми, които въобще не съществуват в дневният ред на българското общество. "Какво общо имат с корупцията, циганите, хомосексуалистите или несъществуващо македонско малцинство?“, попита той.

Йончева: Резолюцията показва, че Борисов вади България от Европа

От БСП обявиха, че отношението на Европа към България вече не е същото. Според тях Европа вече е осъзнала, че „близки фирми до управляващото правителство заграбват европейските фондове“. „Това вече става диагноза. Нашата демокрация е болна. Тя трябва да бъде излекувана, да се намери лек. Единственият лек е незабавна оставка“, заяви Драгомир Стойнев от трибуната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама