Йончева: Резолюцията показва, че Борисов вади България от Европа

08:39, 09 окт 20 / Политика 25 2472 Шрифт:
Редактор:

Резолюцията за България е знак за това, че страната ни излиза извън европейския път, тя показва, че Борисов вади България от Европа с управлението си в последните 10 години. Това заяви пред bTV евродепутатът Елена Йончева.

Според нея всички, които говорят за Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“, отклоняват от основното, за което говори тази резолюция. Тя е за върховенството на закона и правата на човека, добави Йончева.

Според нея освен ГЕРБ и националистите, Корнелия Нинова също участва в изместването на центъра относно резолюцията, за която са гласували 358 евродепутати.

Елена Йончева влиза в Мониторинговата група за върховенство на закона в ЕП

Във финалния текст ЕП изразява дълбоко съжаление относно влошаването на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната система, борбата с корупцията и свободата на медиите.

„Документът казва, че това правителство не е легитимно за ЕС, това е „жълт“ картон за правителството, следващият трябва да е „червен“ от ЕК, но знаете, че тя доминирана от Европейската народна партия, като цяло, с малки изключения, не подкрепи тази резолюция, поради тази причина зам.-председателят на ЕП Катерина Барли каза, че е време ЕНП да застане зад основните принципи на ЕС, защита на правовата държава, на демокрацията и на свободата на медиите“, коментира Йончева.

Тя е категорична, че в тази резолюция няма никъде споменаване на македонско малцинство, както и няма нищо за турски език и за майчин език, има споменаване на Истанбулската конвенция:

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:11, 14 окт 20

Злобата убива!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама