Протестът - ден 93: Сблъсъци между полицаи и граждани пред БНТ

22:15, 09 окт 20 25 3557 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

За поредна петъчна вечер се стигна до сблъсъци пред сградата на БНТ, където протестиращите очакваха участници в обзорното предаване "Панорама". В предаването гости бяха народните представители Кристиан Вигенин от БСП и Йордан Цонев от ДПС, както и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. По-късно от протестиращите бе атакуван именно Андрей Новаков.

Демонстрантите блокираха автомобил, паркиран пред бизнес центъра срещу БНТ, а след това към сградата на телевизията полетяха сурови яйца. Протестиращите барикадираха с дървета страничния вход на телевизията, откъдето обикновено извеждат гостите на предаването, а също така обърнаха и контейнери за боклук на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с цел да възпрепятстват безпроблемното напускане на периметъра около националната телевизия.

След излизането си от сградата на обществената медия евродепутатът Андрей Новаков беше посрещнат от протестиращите с викове "Оставка", "БКП", "Мафия", "Боклуци". Новаков спря да разговаря с тях, но в един момент се оттегли с бърза крачка, подпомаган от полицаи. Протестиращите опитаха да го последват, но им беше попречено от униформените. Стигна се до физически сблъсъци и упреци за упражнено насилие.

Около 22:20 часа излезе и Кристиан Вигенин, който също влезе в спор с протестиращите по тема позициите на БСП по актуални въпроси, включително избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Първоначално демонстрантите не бяха блокирали входа, а се бяха позиционирали на около 15 метра от него и от импровизирана трибуна обсъждаха скандала с "Балкански поток", който според тях е руска реинкарнация на "Южен поток", строен от руска фирма, с руска техника и руски работници, за да прекарва през България руски газ, увеличавайки зависимостта на държавите по тресето от Русия. "Нашата роля в този проект е само една - да платим масрафа от близо 4 милиарда", категорични са от БОЕЦ.

По повод приетата вчера резолюция от ЕП, изготвена от комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), от БОЕЦ заявиха, че са напълно съгласни с нейното съдържание, макар тя да е незадължителен документ. „Написаното в резолюцията е всичко онова, което ние от месеци повтаряме“, казаха от сдружението.

Европарламентът одобри резолюцията за България

По традиция протестиращите се събраха и на площад "Независимост". Движението по бул. „Цар Освободител“ бе блокирано, а заради протеста пред БНТ бе затворен и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между улица "Шипка" и бул. "Цар Освободител".

Както и предишните дни, така и днес демонстрантите надуваха свирки и вувузели, скандираха "оставка", "мафия", "Борисов вън" и "Гешев е позор", развяваха българското знаме и настояваха за промени.

Снимка: БГНЕС

Следващото Велико народно въстание ще се проведе на 16 октомври, когато е стотният ден от началото на протестите, съобщи Николай Хаджигенов.

От трибуната пред президенството организаторите от "Отровното трио" заявиха: "Заедно предизвикахме сериозен международен отзвук за корупцията и беззаконието в България. Няма да спрем!"

На днешния протест бяха съобщени данни от социологически проучвания, посочващи доверието в национални институции и политици, както и към протеста. "Според едно проучване доверието в прокуратурата е 12%, в правителството - 7%, по времето на Жан Виденов беше 11%, а доверие в протеста - 70%. 2/3 подкрепят. Ако прибавим и пенсионерите, които все още се страхуват да изкажат мнението си, подкрепата в протеста щеше да е 90-95%", коментира проф. Велислав Минеков.

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Рошко 23:59, 09 окт 20

Последно? 93 или "Точно на стотния ден"?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама