Много шум за нищо: Парламентът няма да изслушва Борисов и Каракачанов за новите F-16

10:15, 07 окт 20 / Политика 25 2046 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управляващото мнозинство отхвърли предложението за изслушване на премиера Бойко Борисов и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с намерението на правителството за придобиване на още 8 броя самолета F-16 Block 70, съобщи БГНЕС.

Освен изтребителите, страната ни се кани да придобие още нови три-координатни радара, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване. 

Много шум за нищо

Настояването двамата да се явят пред парламента, за да мотивират необходимостта от новите придобивки за армията и да дадат подробности за параметрите на бъдещата сделка с американската страна, дойде от „БСП за България“. От левицата обаче не защитиха предложението си в пленарна зала.

Идеята бе изслушването да се проведе в рамките на днешното заседание, но дори и да беше прието, нямаше как да се осъществи, тъй като Каракачанов е на посещение в Съединените щати.

Претоплената манджа

Преди седмица левицата поиска изслушването на Борисов и Каракачанов, след като правителството съобщи, че са изпратени писма-заявки до САЩ, които да проучат възможностите за придобиване на новите изтребители и оборудване.

Военният министър обаче напомни на депутатите от БСП, че няма как да не са запознати с плановете на правителството за покупката на още 8 машини, тъй като проектът за инвестиционен разход беше одобрен и от парламента и дори ги посъветва да го прочетат отново, ако са забравили какво е гласувано.

Припомняме, че България закупи първите 8 изтребителя за около 2.1 млрд. лева, които бяха платени авансово, тъй като страната ни не беше сключвала подобни сделки със САЩ и нямаше изискваната кредитна история. Следващите машини обаче ще може да се закупят на изплащане, което ще е сериозно облекчение за следващите управляващи.

Предварителните очаквания, потвърдени и от компанията производител „Локхийд Мартин“, са, че новата поръчка ще излезе по-евтино, тъй като част от оборудването, обучението и други съпътстващи дейности вече ще бъдат покрити.

Вече платените изтребители предстои да дойдат до края на 2024 г., като дотогава ВВС трябва да са подготвили базата „Граф Игнатиево“ за експлоатацията им. Преустройството на базата ще струва около 300 млн. лв., които са отделно от договора с американците. Подобна допълнителна инвестиция няма да се наложи при следващия договор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама