Каракачанов заминава на 7-дневна визита в САЩ, този път без Борисов

15:58, 02 окт 20 / Политика 25 2034 Шрифт:
Редактор:

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново заминава за Съединените щати, където този път ще прекара 7 дни. Посещението е планирано в контекста на усилията на двете страни за задълбочаване и разширяване на двустранното отбранително сътрудничество съгласно рамката на стратегическото партньорство, съобщават от пресцентъра на военното ведомство.

Във Вашингтон Каракачанов ще се срещне със секретаря по отбраната на САЩ Марк Еспер. Акцентите на дискусията между двамата ще бъдат подписването на 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Република България, плановете за модернизация на българските Въоръжени сили, както и регионалните аспекти на стратегическата среда на сигурност, включително бъдещите планове на САЩ относно структурата на силите им.

Пътната карта има за основа и надгражда Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната (ССОО) от 2006 г., като задава рамка за непрекъснато развитие на способностите и готовността на българските Въоръжени сили чрез устойчиво сътрудничество в областта на отбраната с хоризонт 2030 г.

Каракачанов наруши мълчанието за въпросите на евродепутатите

Предвидени са и срещи с представители на ръководството на Държавния департамент, както и с директора на Агенцията за сътрудничество в сигурността и отбраната (DCSA) и срещи в Сената на САЩ.

След приключване на срещите във Вашингтон, българската делегация ще отпътува за Нешвил, щата Тенеси, където ще бъдат проведени срещи в Командването на Националната гвардия на САЩ – щата Тенеси, както и с губернатора на щата. Посещението в Нешвил е израз на отличното сътрудничество между Министерствата на отбраната и Въоръжените сили на двете държави по линия на Програмата за партньорство с Националната Гвардия на щата Тенеси, съобщиха от пресслужбата на МО.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама