КЗК отхвърли предложението за квоти за българска музика

16:29, 06 окт 20 25 1722 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли предложението за квоти за българска музика в радиата и телевизиите у нас, тъй като подобно законово задължение би ограничило конкуренцията, съобщи „24 часа“.

Идеята на ВМРО бе внесена през февруари като предложение за промени в Закона за радиото и телевизията. Според него най-малко 1/3 от дневното музикално съдържание в радио- и телевизионния ефир трябва да бъде предназначена за българска музика, като от това време се изключват новините, филмите, спортните предавания и рекламите. Друго от предложенията бе 1/2 от българската музика да бъде с текст на български език, а въвеждането на тези квоти да се осъществява в периода между 6.00 ч и 22.00 ч.

СБЛЪСЪК: "За" и "Против" задължителните квоти българска музика в ефира

Мотивът на ВМРО за подобно законово задължение бе съхраняването на българския език и култура в условията на глобализация.

Малко по-късно медийната комисия отхвърли предложението, а сега и КЗК се произнесе срещу него.

"Въвеждането на квоти за българска музика ограничава конкуренцията, като ограничават и радио- и телевизионните оператори сами да определят музикалното съдържание и съответно концепцията и стратегията си, с която да привличат по-голяма аудитория", пише в решението на КЗК, публикувано на сайта ѝ.

С промени в закона ВМРО иска квота за българска музика в родния ефир

Според КЗК частните радиа и телевизии се издържат чрез приходи от реклами, които биха били по-високи при по-голяма аудитория. Наличието на квота за българска музика би довело до уеднаквяване на радиостанциите и музикалните телевизии, като тези, които са принудени да сменят концепцията си, за да излъчват повече българска музика, рискуват да загубят традиционната си аудитория. Това може да доведе до спад в приходите от реклама и до излизането им от пазара.

"Създаването на финансови стимули за излъчване на българска музика би поставило в привилегировано положение радиостанциите за българска музика", казват още от КЗК.

Комисията изтъква също така, че няма гаранция, че с квотите ще се увеличи броят на българските изпълнители, чиято музика се излъчва. Напълно възможно било да продължат да се пускат едни и същи изпълнители, но по-често. "Много вероятно е въвеждането на квоти за българска музика да не доведе до повишаване на аудиторията ѝ поради възможността за лесно превключване между различните радиостанции и музикални телевизионни канали, както и заради наличието на чуждестранни музикални канали, онлайн платформи и чуждестранни радиостанции, които могат да бъдат слушани онлайн", пише в решението.

Друг мотив на КЗК е, че ограничената конкуренция и наличието на гарантиран пазар може да намали стимулите на българските изпълнители да подобряват качеството на музиката си и съответно шансовете им за пробив извън България.

КЗК изброява и начините, по които българската музика може да бъде подкрепена и без ограничение на конкуренцията. Комисията отбелязва, че "съществуват радиостанции и телевизионни канали, които излъчват само българска музика. Освен това значителна част от музиката в програмите на БНР е българска. Предвидено е законово задължение за БНР да подпомага създаването на български музикални произведения. По отношение на новите изпълнители съществуват конкурси, фестивали и телевизионни риалити формати, където могат да се изявят и да направят впечатление. Подобни възможности дават и ставащите все по-популярни онлайн платформи".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама