С промени в закона ВМРО иска квота за българска музика в родния ефир

12:35, 21 фев 20 / Политика 25 2230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

ВМРО внесе промени в Закона за радио и телевизия, с които се предлага въвеждането на квоти за българска музика в родния ефир. 

Идеята е най-малко 1/3 от музикалното съдържание на медиите, извън новини, спортни предавания, реклами и филми, трябва да е предназначено за българска музика. Поне един от авторите й трябва да е български гражданин, а най-малко 1/2 от българската музика с текст трябва да бъде с текст на български език.

От партията посочиха, че според проучвания делът на музиката написана и изпълнена от български творци намалява прогресивно и вече е под 20% от парчетата, които се излъчват у нас. А музиката е едно от основните и най-лесни средства за комуникация и възпитаване на естетика основно сред младите хора.

Обсъждат въвеждане на квоти за българска музика в медиите

"За нас е важно да съхраним българския език и традиционната ни култура във времена на глобализация, когато децата ни все по-често говорят по-добре английски, а не родния си български език. Във времена, в които шльокавицата е водещата при комуникацията в социалните мрежи, докато в същото време се налага да бъде превеждана класика като „Под игото“, за да бъде разбрана от младите хора...Тъжни факти, които трябва да ни дадат ясен сигнал, че нихилистичното отношение към националния език и култура, традиции и бит, както и геополитическите процеси, които няма как да ни подминат, рано или късно ще доведат до заличаването ни като народ. Народ с държава на 1400 години!", заявиха на брифинг вносителите на промените.

Снимка: ВМРО

От ВМРО отбелязват, че подобни квоти има в много европейски държави, сред които Полша, Словения, Дания, Швейцария, Великобритания, Естония, Португалия, Белгия, Франция, Унгария, Холандия и Украйна.

"Проведохме вече работни срещи и отчитаме, че идеите имат подкрепата и на българските изпълнители. Отправяме апел към всички политически партии да се обединим около това, че за да съществува и да се развива българската култура, дължим на творците и на децата си поне тази първа стъпка – квота българска музика в родния ефир", обявиха още вносителите.

 

Законопроектът изцяло се подкрепя от организацията "Музикаутор", която обединява 3000 български автори на музика и музикални издатели. Предложените промени за въвеждането на квоти за българска музика в ефира получават подкрепата и на редица други музикални и творчески съюзи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама