СБЛЪСЪК: Успешна ли е пенсионната политика на управляващите?

15:10, 01 окт 20 / Сблъсък 25 5037 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

На 1 октомври отбелязваме Международния ден на възрастните хора. Управляващи и опозиция използваха повода, за да поздравят българските пенсионери. ГЕРБ се похвалиха, БСП пък критикуваха. Успешна ли е пенсионната политика в страната в последните години, преценете от декларираното от депутатите в парламента.

Днес отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. На този ден всички трябва да се радваме и празнуваме заедно с тях. Но има ли повод за радост?“, попитаха от опозицията и подчертаха, че управляващите не са направили нищо значимо за възрастните. Според БСП има „приличен на брой и вид документи“, но не и резултати, които „да направят живота на възрастните хора по-добър, по-достоен и по-малко труден“.

От ГЕРБ обявиха, че техен основен приоритет е да повишат жизнения стандарт на пенсионерите. Всички осъзнаваме, че животът ви не е лек. Затова ПГ на ГЕРБ полага максималния усилия за инициирането на законодателни промени, които да подобрят вашия живот", обърна се към пенсионерите депутатът Светлана Ангелова. 

Средната пенсия в страната е 383 лева, при 348 лева праг на бедност за тази година. Минималната за стаж и възраст е 219,43 лева, а социалната пенсия за старост е 132,74 лева. Жените получават средно със 110-120 лева по-ниска пенсия от мъжете. Повече от 1/3 от пенсионерите получават минималната пенсия.

Снимка: CanStockPhoto

За никого не е тайна, че по-голямата част от тях живеят в бедност, дори в крайна бедност“, заяви депутатът от БСП Георги Гьоков. „Нещата се усложняват и от забързаното и неспокойно време, в което живеем, от политическата нестабилност, обхванала страната ни, от условията на новата тежката здравна и икономическа криза, предизвикана от глобална епидемия от коронавируса, която сериозно застрашава дори минималните социални придобивки на хората от третата възраст. А мерките за грижа и подпомагане на тези най-уязвими хора, които предприемат управляващите е - подаянието от 50 лева месечно“, коментира Гьоков.

50-те лева за пенсионерите остават до март догодина

Показахме категорично нашата отговорност към тях в най-тежките времена на невиждана до момента пандемия и последвала икономическа криза. Като управляваща партия положихме много усилия и не допуснахме коварният вирус да се разпространи масово в социалните услуги за стари хора в страната“, бяха категорични от ГЕРБ. 

Управляващите припомниха, че още в началото на извънредното положение са осигурили предпазни материали и дезинфектанти на над 7000 самотноживеещи възрастни в невъзможност да се самообслужват. Изтъкнаха и че социалните плащания не са прекъсвани, а възрастните хора са били приоритетно обслужвани в супермаркетите и аптеките.

Снимка: CanStockPhoto

От БСП подчертаха, че най-ниските пенсии в ЕС са в България, а минималната пенсия не гарантира физическото оцеляване. От левицата отново напомниха предложенията си за пенсионна реформа: преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2015 г.; премахване на максималния месечен размер на социално и здравноосигурителния доход и на максималния размер на пенсията; увеличаване тежестта на стажа във формулата за определяне размера на пенсията; процентът за всяка година осигурителен стаж да е поне 1,33, а след това да продължи плавното му увеличение до 1,5.

Въпреки тежката икономическа ситуация, в която се намира светът и респективно страната ни, спазихме обещанието си и увеличихме пенсиите с 6,7%, считано от 1 юли. Минималната пенсия стана 250 лв., а средната надхвърли 415 лв. През октомври, за трети пореден месец, всички около 2,1 млн. пенсионери ще получат добавка от 50 лв. към пенсиите си. Тази подкрепа вероятно ще продължи. И това не е популизъм, а отношение и грижа в труден за всички ни момент. Такова отношение и грижа при други партии биха били само на думи, но при нас са облечени в действия“, заяви Светлана Ангелова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама