София остава без нощен транспорт и автобусна линия до "Младост"

21:30, 21 сеп 20 / София 25 3763 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

До края на годината ще се закрие нощният транспорт в столицата и автобусна линия 306. Решението е било прието от управляващото мнозинство на Столичния общински съвет и щe стане факт в четвъртък, съобщава Mediapool.bg.

Официалният мотив е лошото финансово състояние на Центъра за градска мобилност. В същото време от гражданската организация "Спаси София" разкриват, че общината планира да пусне нова частна линия на фирма, близка до управляващите.

Пускат чисто нови автобуси до Витоша

"Без публичност, с доклад, внесен в последния момент и в празнични дни, ГЕРБ и ВМРО предвиждат две вредни промени, които сериозно ще влошат транспортното обслужване в района", твърдят от "Спаси София".

Според градските активисти, тролейбусна линия 5, която е една от най-натоварените и използвани линии, значително се орязва, като интервалите в пикови и извънпикови часове се увеличават осезаемо.

Изявлението им бе опровергано от общинските съветници на ГЕРБ и ВМРО, които заявиха, че тролейбусите по линия №5 няма да се намаляват засега. Карлос Контрера от ВМРО, който е председател на транспортната комисия, бе категоричен, че една от най-натоварените тролейбусни линии в столицата ще продължи да се движи в познатия интервал и маршрут, съобщава "Дневник".

Заедно с това общинските съветници потвърдиха, че автобусна линия №306 ще бъде закрита, но окончателното решение ще бъде взето в четвъртък.

Градските активисти се обърнаха към кмета на София Йорданка Фандъкова да спре безумието. "Недопустимо е за пореден път да се унищожава функциониращ и използван градски транспорт, без никакви обществени обсъждания или аргументи. Той трябва допълнително да се развива с по-чести интервали, по-бързо придвижване и нови директни линии, вместо насила да качвате хората по колите! Всяко поредно орязване на линии и увеличаване на интервали води до отлив на още пътници, с което се мотивира следващо орязване. Но така никога няма да намалим замърсяването и задръстванията. Настояваме за незабавно оттегляне на това безумно предложение!", апелират от "Спаси София".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама