Ева Майдел: ЕС се нуждае от по-добри механизми за реакция на здравни кризи

11:00, 11 сеп 20 / Политика 25 1779 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) участва в онлайн среща на граждани с евродепутати на тема „Очакванията на гражданите за Европейския съюз“, организирана от Бюрото на ЕП в България.

Тя коментира предстоящата реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС, като изрази надежда, че тя ще бъде фокусирана върху бъдещите политики на ЕС и върху това, как той ще изглежда след 10-15 години.

Избраха Ева Майдел за координатор на групата на ЕНП в комисията за развитие на технологиите

Според Майдел има няколко политики, върху които трябва да се обърне повече внимание занапред. Първата е да се създадат по-добри механизми за реакция и координация на здравни кризи. „Не смятам, че това ще бъде единственият тип пандемия, с която ще трябва да се справяме занапред“, обясни тя и подчерта, че ако тези неща се подобрят, гражданите ще имат по-голямо доверие в ЕС.

Втората тема, която концентрира най-големи очаквания на гражданите според Майдел, е какво ЕС прави за икономическото състояние след кризата. „ЕК вече свърши доста неща и сравнително по-бързо отколкото при предходни кризи, защото насочи помощта си към бизнеси и граждани, като предостави допълнителни средства на правителствата. Но на тази криза може да се гледа и като възможност за икономическа промяна“, обясни тя.

Като трета важна тема, върху която ЕС трябва да се фокусира, българският евродепутат посочи дигитализацията на Европа. „Често Европа е критикувана, че изпусна първите няколко вълни на голяма дигитализация. И това изоставане заплашва да има своите последствия върху икономиката на бъдещето, която трябва да е с по-висока добавена стойност и да носи по-голяма конкурентоспособност. И това може да заплаши начина, по който живеем в Европа“, подчерта Майдел.

Ева Майдел: България ще може да разчита на техническа и финансова помощ от ЕК за Еврозоната

Тя коментира и темата за Зелената сделка и къде трябва да инвестираме средствата. „Трябва да инвестираме в тези линии, в които ще сме най-конкурентоспособни. Защото само по този начин работните места ще станат по-добре платени“, посочи Майдел. Според нея трябва да се инвестира и в енергийната ефективност. „В ЕС 40% от енергийното потребление и 36% от въглеродните емисии идват от сградите. За това трябва да увеличим темпа на реновирането на сградите. Това ще ни помогне да намалим и вредния отпечатък върху климата“, обясни тя.

Майдел говори и за неравномерното разпределение на медицински специалисти, което кризата около коронавируса изведе на преден план. „Има региони в Европа, където здравните системи имат недостиг“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Според нея трябва да се предприемат конкретни мерки за миграцията на здравни специалисти към Западна Европа.

Според Майдел кризата е показала и колко стратегически правилно е било решението да влезем в чакалнята на еврозоната. „Вече сме по-тясно свързани с втората най-голяма резервна валута в света – еврото. И това ще ни даде възможност да се възползваме от инструментите на Европа за финансова и експертна помощ“, подчерта тя. Майдел изрази надежда, че пътят ни към еврозоната ще бъде обединяваща тема за българските евродепутати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама