Ева Майдел: България ще може да разчита на техническа и финансова помощ от ЕК за Еврозоната

18:15, 14 юли 20 / Политика 25 1971 Шрифт:
Редактор:

България ще може да разчита на солидна техническа и финансова помощ от Европейската комисия по време на подготовката си за влизане от ERMII в Еврозоната. Това потвърди зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на негово изслушване в работна група на Европарламента за разширяването на Еврозоната, чийто единствен български представител е Майдел, съобщава от пресцентъра на ГЕРБ.

„Приемането ни в предверието на Еврозоната е исторически успех за България и признание за правителството, защото беше нужно пълно единодушие от държавите от Еврозоната и Дания. Сега е важно да запазим стабилността на икономиката и да продължим да изпълняваме критериите за нисък държавен дълг и дефицит, както и инфлация, за да може след няколко години да станем пълноправен член на ядрото на ЕС. Предвид извънредните и независещи от нас икономически трусове заради Covid-19, за страната ни е важно ЕК да помага със експертна помощ за реформи, развиване на административен капацитет, изграждане на дигитално управление и други сфери, които да ни помогнат да изпълняваме икономическите критерии за влизане в Еврозоната“, заяви Ева Майдел пред Валдис Домбровскис и члена на Борда на Европейската централна банка Фабио Панета, който също участва в изслушването пред евродепутатите.

Ева Майдел: В ЕП ме питат защо президентът иска оставка на правителството, след като постигаме истински успехи

„Една от новите програми на ЕС за следващите седем години, наречена „Инструмент за техническа подкрепа“, ще предоставя точно такава експертна и финансова помощ за държавите. ЕК предложи 864 милиона евро, от които държавите могат да поискат ежегодно до 31 октомври определена сума за подкрепа на реформи и модернизация през следващата календарна година. Подобна подкрепа е нужна, за да се ускори икономическото догонване на страните от Западна Европа без това да се отразява негативно на стабилните ни макроикономически показатели“, коментира още българският евродепутат.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама