„Олимпийски надежди“: Добромир Николов - леката атлетика страст или генетично наследство

09:00, 27 авг 20 / Спорт 25 4227 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

 

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Тази седмица в рубриката „Олимпийски надежди“ ви срещаме с 19-годишния лекоатлета Добромир Николов от Плевен, който се състезава в дисциплините 60 метра с препятствия и 110 метра с препятствия. Добромир е национален шампион по бягане с препятствия на открито за юноши под 18 години, полуфиналист на европейския шампионат за юноши в същата категория и финишира на трето място в Балканияда, отново в същата категория. Тази година младият спортист стана и балкански вицешампион на 60 метра бягане с препятствия. Носител е и на българския рекорд в седмобоя.

Пред TOPNOVINI.BG Добромир споделя за първите си стъпки в спорта, семейството, трудностите по пътя към върха и целите си за бъдещето.

Младата ни спортна надежда започва да се занимава с лека атлетика преди 5 години. Афинитетът към спорта му е вроден, тъй като и баща му и дядо му са вряли и кипяли в леката атлетика. Дядо му е специалист в дисциплината скок на височина. Тренирал е много от рекордьорите в тази дисциплина от юноши до мъже, както и състезатели в много други дисциплини. Добромир е израстнал по спортните зали, но желанието му да се занимава с лека атлетика е подтикнато от баща му, който е и негов треньор.

Снимка: Добромир Николов/личен архив

В залата Добромир прекарва 6 дни в седмицата. От понеделник до петък тренира два пъти дневно, а в събота е ограничил занимания до една интензивна тренировка. През свободното си време обича да излиза и признава, че има привличане към нощните заведения.

Добромир споделя, че в момента няма хобита, тъй като се е отдал изцяло на спорта. „Приет съм в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Право“, така че ще преследвам и кариера като юрист“, казва младият спортист.

Като най-труден момент в спортната си кариера определя скъсването на фасцията и залавното място на бедрото. Контузията се е получила по време на тренировка на Европейското първенство за юноши в младша възраст в Унгария. Макар да няма адекватна лекарска намеса и да изпитва силни болки, Добромир успява да се класира за полуфинал.

Снимка: Добромир Николов/личен архив

Спортът отнема много, като най-много отнема време. Дава ти много положителни моменти, но за да се стигне до тях, обикновено човек трябва да премине през редица от трудности. Спортът ти дава възможност да покажеш на какво си способен и какво всъщност представляваш“, категоричен е Добромир.

Според младия лекоатлет перфектната рецепта, за да се превърне един човек в шампион е постоянство, труд, лишения и талант. Според него изключително важно за един спортист е да има подкрепа и упора зад себе си, тъй като нищо не може да се постигне самостоятелно.

Възхищавам се на Сергей Шубенков, който е световен шампион в 110м хърдели“, споделя Добромир. Казва, че не иска да прилича на никого, а желанията му са свързани с изграждането на собствени стил и визия. „Най-добрите лекоатлети в света са тези, които са се отдали на спорта изцяло“.

Почти всичките ми цели за 2020 година са изпълнени. Не зная как се виждам в бъдещето, но съм сигурен, че имам какво още да развивам и градя“, казва за финал Добромир Николов.

„Олимпийски надежди“: Мила Димитрова - огненият феникс на леката атлетика

„Олимпийски надежди“: Николай Маринов "Машината" - 12-кратният шампион на България по бокс

„Олимпийски надежди“: Лидия Брънчева - 14-кратната шампионка на България по джудо

„Олимпийски надежди“: Анастасия Балабан - сребърната медалистка по джудо

„Олимпийски надежди“: Боряна Калейн - предопределена да се състезава индивидуално

„Олимпийски надежди“: Христо Христов - четирикратен европейски шампион по вдигане на тежести

„Олимпийски надежди“: Ивелина Илиева - сребърната медалистка по джудо в Ташкент

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама