„Олимпийски надежди“: Мила Димитрова - огненият феникс на леката атлетика

09:00, 06 авг 20 / Спорт 25 7281 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Тази седмица под светлината на прожекторите в рубриката „Олимпийски надежди“ застава 17-годишната лекоатлетката Мила Димитрова от Пловдив. Мила е осемкратен национален шампион на България и е носителка на шест медала от детските атлетически европейски игри.

Снимка: Мила Димитрова/личен архив

Пред TOPNOVINI.BG младата лекоатлетка разказва за първите стъпки в спорта, трудностите, успехите и бъдещите цели по пътя към спортния връх.

Мила прави първите си стъпки в леката атлетика преди 8 години, когато е едва в 3-ти клас. Повод за стъпването ѝ на пистата е национална кросова верига “Пловдив - Аквафреш”. Мила печели състезанието още с първото си появяване и оттогава се е посветила на спорта.

Под ръководството на първия си треньор – Лидия Гушева, Мила се подготвя три години. Заедно двете завоюват националната титла два пъти и успяват да изравнят националния рекорд на четирибой за момичета под 14 години. След това подготовката на Мила поема Христо Стоянов, който е треньор на софийския клуб Академик. В следващите две години отличията и резултатите са налице и Мила дава сериозна заявка за бляскава кариера. Тежка контузия обаче принуждава талантливата ни състезателка да се завърне в родния ѝ град, където продължава тренировките си под ръководството на майка ѝ – Лидия Бръмбарова. Първият им съвместен успех е националната титла на 100м и поставянето на нов личен резултат от 12 секунди и 28 стотни.

Снимка: Мила Димитрова/личен архив

Мила споделя, че от тази година тренира двуразово и това ѝ отнема между пет и шест часа на ден, а заедно със загрявките и почивките прекарва в подготовка близо осем часа. Малкото свободно време, с което лекоатлетката разполага, е разпределено между приятелите, семейството, музиката и рисуването. Младата спортистка споделя, че другата ѝ голяма страст е пеенето.

„Ако не се занимавах със спорт, най-вероятно щях да се занимавам с музика или по-точно с пеене“, казва Мила.

Най-трудният момент за нея е контузията  от 2018 година, която прекъсва спортната ѝ кариера за повече от половин година. Споделя, че възстановяването било изключително дълго и мъчително, както и че е изгубила надежда, че някога изобщо ще се върне на пистата. Различните видове лечения не давали резултат, докато накрая неин познат успява да ѝ намести стъпалото и отново да ѝ даде надежда, че ще може да бяга. След възстановяването обаче, Мила със съжаление установява, че всичко което е градила с много труд е загубено. Споделя, че представянето ѝ е било повече от трагично. Тежка депресия обзема младата състезателка и в продължение на една година ѝ пречи да се възстанови както психически, така и физически. За щастие от март месец т.г. Мила се е отдала изцяло на спорта, въпреки ситуацията около COVID-19 и лошите условия за спорт в ситуация на пандемия. Споделя, че все още не се е освободила напълно от проблема с неувереността, но е категорична, че се бори с него и е убедена, че скоро ще го победи.

Снимка: Мила Димитрова/личен архив

Казва, че спортът ѝ дава всичко, от което някога е имала нужда, но е категорична, че ѝ отнема почти цялото свободно време. За нея „шампионската рецепта“ се състои от много упоритост, труд и малка доза талант.

„Възхищавам се на много атлети, но бих искала да приличам на Шели-Ан Фрейзър Прайс“, споделя Мила.

„Целта, която си поставям за 2020 година е да съм здрава, за да мога да направя качествена подготовка за следващата година“.

„След 10 години се надявам да съм успял атлет и достоен човек“, казва за финал Мила.

„Олимпийски надежди“: Николай Маринов "Машината" - 12-кратният шампион на България по бокс

„Олимпийски надежди“: Лидия Брънчева - 14-кратната шампионка на България по джудо

„Олимпийски надежди“: Анастасия Балабан - сребърната медалистка по джудо

„Олимпийски надежди“: Боряна Калейн - предопределена да се състезава индивидуално

„Олимпийски надежди“: Христо Христов - четирикратен европейски шампион по вдигане на тежести

„Олимпийски надежди“: Ивелина Илиева - сребърната медалистка по джудо в Ташкент

„Олимпийски надежди“: Мариела Костадинова – златното момиче на българската акробатика

„Олимпийски надежди“: Малката Ая Митева, която постави България на картата на конния спорт

„Олимпийски надежди“: Шампионката Ивет Горанова се цели във всички върхове в каратето

„Олимпийски надежди“: Александра Фейгин - изгряващата звезда на фигурното пързаляне

„Олимпийски надежди“: Александра Начева – младата шампионка в тройния скок

„Олимпийски надежди“: Светла Згурова пише историята на българския модерен петобой

„Олимпийски надежди“: Щангистът Ангел Русев се цели във второ европейско злато

„Олимпийски надежди“: Йоана Илиева, от която рускини, италианки и американки се страхуват

 

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 13:26, 06 авг 20

Това момиче даже не влиза и в 20та на талантливите атлети. Как ги избирате?

2 Анонимен 13:30, 06 авг 20

Напишете поне отгоре "Платен репортаж"

3 hauttytuh 12:48, 12 мар 23

buy cialis online 20mg 2017 Apr; 15 4 231- 238

4 FarmFourl 15:46, 10 фев 24

buy priligy tablets Goldzieher JW, Fotherby K eds, Raven Press, Ltd

5 GraicaDaP 05:28, 24 фев 24

ER ОІ specific SERMs Diarylpropionitrile DPN; Tocris Cookson, Inc do i need a doctor prescription to buy priligy In nearly all digital PCR V PCR tested vaginal samples, viable CT was detected Of CT DNA positive vaginal samples, 83 24 29 had mRNA detected 26, and 94 469 499 showed viable CT by V PCR in a prospective cohort study 28

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама