„Олимпийски надежди“: Анастасия Балабан - сребърната медалистка по джудо

09:00, 30 юли 20 / Спорт 25 3542 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Тази седмица в рубриката „Олимпийски надежди“ ви срещаме с една дама, която притежава силен дух и твърд характер. Анастасия Балабан е едва на 17 години, а вече се е сблъскала с трудността да напуснеш собствената си страна и да се отдадеш изцяло на спорта. Преди три години тя напуска родната си Украйна и се мести в България, където под ръководството на баща си, се превръща в една от големите надежди на българското джудо. Анастасия носителка на сребърен медал от Европейския младежки олимпийски фестивал в Баку в категория до 44 кг. През 2017 година е трета на световното първенство, а през 2019 финишира на пета позиция. От 2019 година младата спортистка официално е представителка на България на международните състезания и турнири по джудо.

Пред TOPNOVINI.BG  Балабан разказва за старта си в джудото, тренировките и целите за бъдещето.

Анастасия тренира джудо вече 7 години, като в началото тренира заедно с брат си. С течение на времето тя осъзнава, че това не е просто занимавка и се отделя, започвайки самостоятелна подготовка.

Младата джудистка започва тренировка рано сутрин. Между 7:00 и 7:30 часа има физзарядка, а между 9:00 и 11:00 часа е първата ѝ тренировка. След това има почивка и задължителен обеден сън. Втората тренировка започва в 16:00 и приключва около 18:00 часа. През свободното си време Анастасия обича да чете, както и да усъвършенства знанията и уменията си по български език. Любимият ѝ литературен жанр е нехудожественият и споделя, че намира за интересни криминалните и детективските романи. Обича да ходи на кино и театър, както и да се разхожда из града.

Снимка: Анастасия Балабан/личен архив

Не обичам огромни шумни компании, затова предпочитам любезната самота“, споделя  Балабан.

Твърди, че е пристрастена към готвенето, като особено много е запленена по сладкарството. Личният ѝ фаворит е торта „Наполеон“, която приготвя по авторската рецепта на майка ѝ, но е откровена, че обича и еклери.

За най-труден момент в кариерата си до момента Анастасия определя контузията на бедрото, която получава в края на декември миналата година. Притеснителното при контузията е липсата на точна диагноза от страна на медиците. Единственият сигурен начин за лечение бил времето, а по онова време тя не е разполагала с много от него, тъй като спортната програма е силно натоварена. „От тази гледна точка пандемията беше спасение за мен. Отне ми 5 месеца да се възстановя и сега вече тренирам напълно, набирайки форма“, казва тя.

Споделя, че най-често джудистите имат проблеми с пръстите, глезените, коленете и раменете. Обикновено охлузванията по тези части от тялото се оправят от само себе си, но при по-сериозни наранявания се налага и лекарска помощ.

Вярва, че на първо място спортът дава възможности. „Безценни са възможностите да пътувам, да се запознавам със света, с различни култури, с нови хора и да изграждам себе си като личност, преминавайки през все по-трудни етапи и преодолявайки ги“.

Снимка: Анастасия Балабан/личен архив

На нещата, които спорта отнема, Анастасия гледа като на „такса“, която трябва да бъде платена. „Няма как да постигнеш нещо, без първо да си дал“, казва тя.

Споделя, че шампионската рецепта се състои от увереност и стремеж към подобрение, защото не е възможно да се постигне съвършенство.

За финал Анастасия Балабан казва: „Следващите 5 години ще съм в спорта, а след осъществяването на замислите ми, ще мисля за други сфери на реализация.“

„Олимпийски надежди“: Боряна Калейн - предопределена да се състезава индивидуално

„Олимпийски надежди“: Христо Христов - четирикратен европейски шампион по вдигане на тежести

„Олимпийски надежди“: Ивелина Илиева - сребърната медалистка по джудо в Ташкент

„Олимпийски надежди“: Мариела Костадинова – златното момиче на българската акробатика

„Олимпийски надежди“: Малката Ая Митева, която постави България на картата на конния спорт

„Олимпийски надежди“: Шампионката Ивет Горанова се цели във всички върхове в каратето

„Олимпийски надежди“: Александра Фейгин - изгряващата звезда на фигурното пързаляне

„Олимпийски надежди“: Александра Начева – младата шампионка в тройния скок

„Олимпийски надежди“: Светла Згурова пише историята на българския модерен петобой

„Олимпийски надежди“: Щангистът Ангел Русев се цели във второ европейско злато

„Олимпийски надежди“: Йоана Илиева, от която рускини, италианки и американки се страхуват

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама