Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв.

16:54, 17 авг 20 / Общество 25 2630 Шрифт:
Антония Руменова

От МОН обявиха, че ще увеличат заплатите с между 15 и 16.1% на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2021 г. Това е предвидено в Колективния трудов договор (КТД), подписан от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните – 1350 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите – 1420 лв.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители - стават 46 лева месечно за водене на задължителна документация и консултации с родители, деца и ученици.

С 30 лева месечно ще се компенсират и разходите за консумативи на учителите, които водят обучение от разстояние в електронна среда в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, извънредно положение или други случаи на непреодолими събития, които ще се изплащат като допълнително трудово възнаграждение (ДТВ) за времето на провеждането му.

За допълнително обучение на ученици, които са отсъствали повече от десет учебни дни от училище поради заболяване, или за консултации на ученици в самостоятелна форма на обучение поради здравословни причини, ще има възнаграждение от 15 лв. за всеки проведен час.

Средствата за ДТВ за постигнати резултати от педагогическите специалисти се планират в рамките на бюджетите в размер не по-малко от 4,2% и не повече от 5,0% от годишния размер на средствата за заплати.

КТД предвижда също образователните институции да планират не по-малко от 2,5 % и не повече от 3,5% от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия персонал за допълнително възнаграждение.

Предвижда се обезщетението при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма.

Междувременно окончателно стана ясно, че новата учебна година ще започне присъственото, а децата със застрашено здраве, за които има риск да се заразят с Covid-19, ще има възможност да учат по домовете си в електронна среда. Това заяви днес министъра на образованието Красимир Вълчев в интервю за "Нова телевизия".

Министър Вълчев подчерта, че изключения ще се правят само въз основа на медицински документи, а не по преценка на родителите. Припомняме, че родители поискаха от МОН сами да решават дали да пуснат децата си на училище или да ги оставят на онлайн обучение.

"За съжаление, ние имаме 15 - 20% деца от семейства с липса на отговорност към образованието", заяви министъра, с което отхвърли вариантът за избор.

Снимка: БГНЕС

"Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено. Следващата година ще бъде трудна за всички ни - родители, учители, деца, защото пандемичната обстановка ще се усложнява. Две стратегии избират страните – смесено обучение, което е трудно, но ние се спряхме на втората стратегия – ако има болни деца или учители, веднага преминаваме в обучение в електронна среда", допълни той.

За първокласниците, които по някаква причина не могат да ходят в училищата, ще има интензивно компенсаторно обучение - в училище или в електронна среда, с помощта на учител, за да наваксат пропуснатото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама