СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ родителите да могат да избират дали децата им да учат в клас или дистанционно?

13:30, 12 авг 20 / Сблъсък 25 10587 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Остава близо месец до началото на новата учебна година. Този път обаче училищата се подготвят за един по-различен 15 септември – без обичайните тържества, с нова организация на учебния процес и редица правила срещу разпространението на Covid-19. Само преди дни стана ясно, че институциите не са се отказали от намерението си учебната година да започне присъствено, но всяко училище ще трябва да има разработен собствен „екшън план“ за това как ще превключва към дистанционно обучение при необходимост.

Въпреки това въпросителните около протичането учебната година 2020/2021 продължават да изникват и да тревожат учители, ученици и техните родители. На фона на продължаващата подготовка преди първия училищен звънец, родители поискаха МОН така да се организира учебния процес, че всеки да има право да реши дали детето му да се обучава в клас, или у дома.

За“ и „против“ родителите да могат да избират дали децата им да учат присъствено или дистанционно през новата година? TOPNOVINI.BG представя позицията на „Асоциация“ Родители и синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

От Асоциация „Родители“ разбират усилията за присъствен старт на учебната година, но отбелязват, че има деца и семейства, за които контактът с големи групи хора крие повишен риск за живота и здравето поради специфики на здравния статус на самото дете или на членове на неговото семейство.

Те посочват и че има родители, които са силно притеснени от рисковете на присъствените занятия в контекста на епидемичната ситуация и настояват за дистанционна форма на обучение за своите деца.

Ето защо те предлагат МОН да създаде организация на учебния процес, която да позволява на родителите избор между присъствено и дистанционно обучение. От Асоциацията предлагат още възможност за учителите, които са в по-голям риск поради здравния си статус, да водят дистанционните класове, като в случая географското положение на децата и преподавателите може да бъде и без значение и паралелки да се формират с деца от различни училища. Според тях този подход ще намали натоварването върху учителите в класните стаи, за които е практически невъзможно да водят едновременно присъствен и дистанционен учебен процес.

Те посочват, че учениците в класните стаи ще могат работят по познатия им начин, в обичайната среда, а тези, които са избрали дистанционно обучение, също ще имат пълноценен учебен процес за периода на пандемията, но с други преподаватели и нови съученици, в сходна с тяхната ситуация.

Учебната година трябва да започне редовно, а правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители и ученици по препоръка на директора на образователната институция - за това настояват от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

От синдиката изразяват своето учудване, че продължават да се тиражират различни хипотези нотносно вариантите за начало на учебната година.

Те посочват, че дистанционното обучение е имало своя исторически ефект и своите достойнства, но вече е част от историята.

Според тях не е възможен „хибриден учебен процес“ - частично присъствено и частично редовно обучение. От синдиката са категорични, че българските учители няма да допуснат вариант, при който родителите да избират между редовно и дистанционно обучение за децата им.

Които родители имат резерви/страх/, могат да изберат индивидуална или самостоятелна форма на обучение, като сами осигурят подготовка на своите деца, като след това се явят на изпити по всички предмети. А изпитите не са лесни и вероятно много ученици, които не успеят, ще повторят класа”, посочват те.

Напишете коментар
Коментари: 40
1 теди 15:34, 12 авг 20

Как може да вярваме, че учениците ще спазват някакви правила между тях след като имаме за пример доктори ходят в болниците и преглеждат пациенти в кабинетите си с маски на брадата (това не са лигавници уважаеми а маски за лице)и Премиер на който Меркел му прави забележка да си сложи правилно маската.

2 Анонимен 20:15, 12 авг 20

Този така наречен "хибриден учебен процес" е абсолютна недомислица, както и много други "указания", които се тиражират по медиите от различни "компетентни лица"!!! Ученици и учители може да са в клас и обучението да се провежда по традиционния начин с необходимите предпазни мерки! Всичко друго е безсмислено губене на време!

3 Анонимен 07:37, 13 авг 20

Как е възможно да задължите родителите да си пуснат детето присъствено! Предлага се разумен вариант - който иска присъствено, който иска дистанционно. При първите, ще има по-малко деца в класната стая, при вторите - спокойствие. Родителят има право да реши! За какво спазване на мерки може да се говори в училище - за дисциплина от децата, за достатъчно хигиенистки, за достатъчно място в стаите, за убеденост на учители и родители, че този вирус съществува? Вчера по ТВ даваха репортаж с майка, която обясняваше колко много иска детето й да ходи на училище, а маската висеше под носа й. С такива деца ли са длъжни притеснените родители да пуснат своите? А препълненият градски транспорт с ученици влизащи после в час?
Нормално е да не се отнема правото на родителите да решат какво обучение искат в създалата се ситуация, никой не е в обувките на другия и не знае причините му, които от столичен директор се квалифицираха просто като страх.

4 Анонимен 07:52, 13 авг 20

Е, как без възможност за избор. Децата трябва, преди всичко, да останат живи. И родителите им и учителите им.

5 Анонимен 07:52, 13 авг 20

Господа и дами от синдикат "Образование", дистанционното обучение не само не е в историята, а, повярвайте, е бъдещето! От 20 години насам се дискутира повсеместното обучение. Онлайн, от всяко място, по всяко време, от всяко устройство. Кога ще разберете, че училищното образование трябва да излезе от индустриалната ера? Нали уж най-после започваме дигитална трансформация на образованието, нали уж най-после ще използваме иновативни методи за преподаване? А какво излиза на практика? Един дуален модел - паралелно дистанционно и присъствено обучение не можем да организираме? Че и плашите тези, които като крайна мярка решат да изберат самостоятелна форма, с повтаряне на годината...

6 Ив 08:19, 13 авг 20

Не вярвам, че в училищата ще се спазват предписанията за безопасност, не вярвам, че някои родители ще спрат да пускат децата си кихащи, кашлящи и сополиви, не вярвам... Знам от личен опит, че при дистанционното обучение моите две деца (8 и 14 г.) завършиха успешно, без пропуск или неяснота по учебния материал, спокойни и уравновесени. Знам, че в началото беше трудно, но когато едно дете е научено да учи, то учи, независимо под каква форма. Но да се научат децата да учат се прави в семейството, там се възпитава отношението към образованието. Сега ситуацията налага повече от всякога хората да са предпазливи, да пазят себе си, децата си, но и другите. Единственото, което искаме (мога да ви уверя, че това са голяма част от родителите, които познавам) е да има едновременно дистанционна и присъствена форма на обучение.

7 Анонимен 08:36, 13 авг 20

https://bnr.bg/post/101324505
Най-после да позволят на някого публично да изрази мнението на голяма част от родителите и учителите.

8 Анонимен 08:46, 13 авг 20

Това е безумие от страна на държавата!Ако не започнат дистанционно, би следвало всеки родител да може да избира дали детето му да посещава класната стая.ситуацията е извънредна,надяваме се да не продължи с години,но за една учебна година е нелепо да се подлагат на такъв огромен риск всички!!!

9 Анонимен 08:49, 13 авг 20

Аз искам дистанционно обучение, защото преди всичко искам детето ми да бъде здраво. Справихме се отлично с ДО, часовете бяха както в училище с междучасие между тях. Мисля, че почти няма да се спазват протовоепидемичните мерки в училище, защото и сега не се спазват от хората, т. е от болшинството. А и децата не могат да мислят постоянно за мерки, те играят и се прегръщат щом са заедно, тогава за какви мерки говорим, ще играем на руска рулетка.....

10 Александра Николова 09:27, 13 авг 20

Май забравиха за ДДД??? Как очакват дрцата да спазват дистанция? Как ще стоят по цял ден с маска? ЗА правото на избор!!! Ние, родителите, трябва да можем да ИЗБЕРЕМ това детето ни да е здраво , като ни се даде право на избор на учи достанционно!!!

11 Анонимен 09:42, 13 авг 20

Аз съм за правото на избор на родителите! Като майка искам да защитя детето си в условията на пандемия!

12 Анонимен 09:51, 13 авг 20

Противоречива и неясна информация получаваме както родителите, така и директорите на училища. Трябва да се изготвят ясни, точни и конкретни мерки. На база изготвените мерки всеки родител следва да има право да прецени риска за детето и семейството си, като на база преценения риска следва да има право да избере дистанционна или присъствена форма на обучение. Всеки има право на информиран избор. Моят личен избор детето ми да се обучава дистанционно не нарушава правата на никой, който решава детето му да учи присъствено. Смятам, че насилствената принуда да се избира присъствена или самостоятелна форма на обучение обаче, нарушава правата на децата и семействата, изложени на риск. Всичко публикувано в пресата говори за недомислици, които ще хвърлят децата и семествата в биологичен и медицински експеримент.

13 Анонимен 09:56, 13 авг 20

Дистанционно обучение за всички при ръст в броя на заразените и право на избор за всяко семейство за дистанционно или присъствено обучение до края на епидемията. Всичко останало е прах в очите и никаква мярка!

14 Анонимен 09:58, 13 авг 20

Разбира се,че трябва да имат право на избор родителите! Има семейства, чийто членове са със сериозни заболявания, вклюпително онкологични. Постоянно се говори как тези хора са в риск и сега да нямат право на избор?! Социализацията е важна, но не и когато е за сметка на здравето и живота на родители и близки! От друга страна така ще св намали броя на учениците в класовете....толкова ли е сложно? Имаха месеци на ред да се подготвят за такъв вариант, дадоха се милиарди за борба с вируса, но нищооо, грозни политически игри и не желание да се поеме отговорност! В МОН всички проспаха лятото а сега искат екшън план....

15 Анонимен 10:22, 13 авг 20

Категорично право на избор! "Мерките", които предвиждат от МОН са просто смешни, освен това съм сигурна, че няма да се спазват. И какви точно мерки биха помогнали при пребиваване по 8-9 часа на ден в затворено помещение на 20-30 човека? Знаейки, че има безсимптомни носители, които разпространяват вируса какво ще помогне това, че "видимо болните деца" ще се връщат? Учете се от чуждия опит, поне има време! Там, където училищата са отворени присъствено много бързо се стига до бум на заразени и карантинирани. Защо трябва да се уверяваме лично, че ще се случи така?

16 Анонимен 10:22, 13 авг 20

Уж сме съвременно, европейско и демократично общество,но не искаме да променим закостенялото си мислене и да дадем път на различното...управляват ни най-големите комплексари, алчни и ограничени

17 Анонимен 10:32, 13 авг 20

Позицията на Синдиката е ретроградна и арогантна. От една страна се заплюва ДО, от друга се тръби, че всяко училище трябва да има готовност за бързо преминаване към ДО. Абсолютно нужно е родителите да имат право да избират между двете форми на обучение, като всяка от тях да бъде възможна, действаща и с еднаква подкрепа от страна на МОН. Илюзия е да се смята, че училищата могат отворят и да поберат всички ученици даже и при спазване на мерките. МОН разполагаха с няколко месеца да обмислят нещата и да ги организират. Решенията ми трябва да се опират на научната информация и опит, а не да бъдат политически мотивирани.

18 Анонимем 10:37, 13 авг 20

Аз подкрепям правото на избор на всеки родител да избере дали дистанционно или присъствено да обучава своето дете! Изключително съм доволна от дистанционното обучение от изминалите месеци. Детето ми имаше реални онлайн часове, изпитвания, тестове, дискусии и изготвени индивидуални и групови проекти. Някои частни училища вече предоставиха право на избор! Редно е и в държавните училища да избираме! Не считам , че по време на пандемия училищата са безопасно място и ще подсигурят здравословна среда за детето ми и семейството ми!

19 Анна 10:44, 13 авг 20

Настоявам за право на избор как да се обучава детето ми в условията на пандемия! След като отговорността за децата е на родителя, не приемам друг да решава вместо мен! Не считам,че училището ще бъде безопасна среда през септември и не вярвам,че мерките ще се спазват от тези деца,чиито родители са на мнение,че вирус няма. Кой ще поеме отговорността ,ако детето ми се разболее?
Да бъдем разумни и да не отричаме правото на избор на всеки родител!
Твърдо " ЗА" правото на избор!

20 Анонимен 10:46, 13 авг 20

В една правова държава всеки би трябвало да има избор за присъствено или дистанционно обучение в условия на пандемия. Редно е всяко семейство да има право да защити живота и здравето на възрастни и хронично болни в семейството. Мерките в училище няма да спрат разпространението на вирус, за който няма открито лечение и не се прилага ваксина. Не сме опитни зайчета , за да си правим експерименти с живота и здравето си и да си играем на руска рулетка всеки ден!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама