Какви са ползите от остаряването

21:30, 11 авг 20 / Любопитно 25 2641 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Остаряването не е съпътствано само с тъга по отминалата младост или тревоги за здравето и бъдещето. Този житейски период е свързан и с редица облаги, например, че на хората на определена възраст вече не им се налага да се съобразяват с модни тенденции и могат свободно да изразяват мнението си. Това показват резултатите от британско проучване, цитирано от вестник "Дейли стар" и БТА. Допитването, осъществено от УанПол по поръчка на компанията Хоум Инстед Синиър Кеър Ю Кей е обхванало 2 000 души.

Участниците в анкетата споделят, че сред радостите за възрастните над 65 години са също неизчерпаемият запас от свободно време, удоволствието от малките неща, както и възможността да предадат мъдростта си на следващите поколения.

Над 50% от анкетираните смятат, че внуците са "голямата благословия" на златните им години, като една трета казват, че отглеждането им им носи по-голяма радост, отколкото родителството.

В списъка с облаги от остаряването фигурират също осъзнаването, че животът не е само работа, носенето на дрехи за удобство, а не заради модни тенденции, липсата на натиск да се вършат нежелани неща, липсата на стрес и необходимост от съобразяване с чуждото мнение, възможността за изпробване на нови неща и повече пътувания, наличието на повече време за срещи с близки и приятели, разходките.

Около една трета от участниците в допитването признават, че се радват на възможността да харчат за себе си трудно спечелените пари. Проучването разкрива, че сред мнозинството британци на възраст над 65 години битува нагласата, че са "младежи по душа". Голям процент от анкетираните освен това са на мнение, че не трябва бъдат окачествявани като "стари", докато не навършат 77 години. Внушителните 90 процента от участниците в допитването вярват, че "човек е на толкова години, на колкото се чувства".

"Много хора се страхуват от остаряването, но резултатите от допитването показват, че няма защо да се тревожат и че трябва да гледат с оптимизъм напред", казва Мартин Джоунс, главен изпълнителен директор на компанията, поръчала проучването.

В отговор на въпроса кои известни личности въплъщават идеята за "позитивно стареене", британците посочват кралица Елизабет Втора, естествоизпитателя Дейвид Атънбъро и актрисата Джуди Денч.  

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама