Подпомагат с близо 19 млн. лв. производителите на плодове, зеленчуци, рози и грозде

13:18, 04 авг 20 / Политика 25 1907 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

С близо 19 млн. лв. ще бъдат подпомогнати производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и грозде от винени лозя. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“. На срещата участва и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Кабинетът осигурява 82,5 млн. лв. подкрепа за сектор „Животновъдство”

Помощта от Министерския съвет се отпуска като de minimis за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията от COVID-19. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат“, заяви Борисов. Той добави, че ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от COVID-19, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие.

Министър Танева информира премиера и представителите на бранша, че в средата на август ще бъде отворен и приемът по извънредната мярка COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони. По нея ще могат да кандидатстват всички земеделски стопани. Стойността на подпомагането ще е в размер на 106 млн. лв.

"Приключваме темата за подпомагането на земеделието, което също пострада от COVID-19. За нас най-важно в началото на март беше да подсигурим производството и успяхме", заяви още Танева.

Земеделският министър припомни, че България е първата страна, която има нотификация в тази посока и добави, че когато започнала кризата ведомството е предприело поредица от мерки по отношение на осигуряването на нормалната работа на земеделските производители.

"Предприехме различни решения по отношение на контрола на вносната земеделска продукция от трети страни. С това за първи път БАБХ на практика работеше на 100-процентова извадка", каза още Танева.

На срещата беше обсъдено прилагането на мярката 60/40, за да се подпомогне постоянната заетост на работниците в бранша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама