Правителството спешно и без оценка увеличава заплати в 28 агенции

19:49, 03 авг 20 / Политика 25 2395 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Правителството подготвя повишаване от септември с до 30% на заплатите на неизвестен брой служители в общо 28 министерства и държавни администрации, предава Дневник. Проект на постановление е публикуван за обществено обсъждане, което трябва да приключи следващия петък, а обяснението защо за него са дадени само 14 календарни дни е, че "Съкратеният срок е обусловен от необходимостта положителните въздействия от нормативната намеса да бъдат постигнати по най-бързия начин."

Но "положителните въздействия" са само твърдения на Дирекция "Модернизация на администрацията" в Министерски съвет. Защото в един от съпровождащите документи, наречен "Частична предварителна оценка на въздействието", в графата "Посочете дали са извършени последващи оценки на нормативния акт, или анализи за изпълнението на политиката и какви са резултатите от тях" е написано "Не са извършвани такива"

Никъде не са посочени параметри за това какъв конкретен брой служители ще засегне, никакви конкретни суми за бюджета, никакви различни сценарии в рамките на споменатите до 30%. На 28 юли новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че по тази мярка само за структурите от неговото ведомство са предвидени над 12 млн. лв.

Постановлението трябва да допълни Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, защото има "липса на нормативна възможност за определяне на по-висок размер на основните месечни заплати на служители в държавната администрация".

Всичко произтича от Коалиционния съвет на 27 юли, което е посочено и в доклада към предложението за постановление. Тогава премиерът Бойко Борисов постави акцента върху грижата за служителите, които са на първа линия, здравни, социални работници, НОИ, МВР и други, особено тези, които били на минимална работна заплата.

Сега в документите за постановлението пише, че това е "за персонал на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия" и "администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други институции, в дисонанс с обема на отговорностите им и прекия риск за здравето".

За някои ведомства са посочени конкретни дирекции и звена, където има работа "на терен" и пряк контакт с обслужвани граждани и фирми. Но в мнозинството случаи пише просто служители на Изпълнителна агенция по околна среда, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Дирекция за национален строителен контрол, Български институт по метрология или Басейнови дирекции...

Официалното обяснение е, че така ще се спре текучеството и "ще се позволи както да бъдат задържани настоящите служители, така и да бъдат привлечени нови кадри в съответствие с повишените потребности, произтичащи от епидемичната обстановка".

"Ще бъде въведен гъвкав механизъм, с който да бъде определен по по-справедлив начин размерът на заплатите на служителите в изброените администрации", пише още в предложението, но какъв е този механизъм и кой е оценил, че той ще има точно този ефект никъде не е посочено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама