Прокуратурата проверява записите, за които се твърди, че са на Борисов

14:05, 03 авг 20 25 3412 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Прокуратурата е започнала проверка във връзка с изтеклите аудиозаписи, за които се твърди, че са с участието на премиера Бойко Борисов, както и на появилите се в интернет снимки и видео от служебната вила на министър-председателя в кв. "Бояна".

В съобщение до медиите се посочва, че в Софийската градска прокуратура е образувано досъдебно производство по чл. 339а от НК. Текстът в закона предвижда следното:

"Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години". Ако деянието е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

Това означава, че прокуратурата ще проверява дали и кой е записвал премиера Борисов.

От обвинението посочват, че е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в интернет сайтовете: „Бивол“, „Афера“, „Е-вестник“. По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи.

По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана. В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир СтанчевПо делото предстои установяване и разпит на лица, имащи отношения към проверявания случай.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви за bTV, че не е разпитван и не открива нищо смущаващо, че се разследва само техническата част.

"Аз лично се съмнявам, че ако съдържанието на такъв запис е инкриминиращо, прокуратурата би пропуснала да разгледа случая, в противен случай тя самата се излага на ударите на закона", каза Дончев.

Днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов внесе сигнал до "всички прокурори" с настояване да бъдат проверени обстоятелствата около записа. Реакцията на прокуратурата той определи като напълно недостатъчна защото ще се търси кой е направил записите, без да се засяга съдържанието им.

Припомняме, че от средата на юни до момента бяха публикувани 5 записа, за които се твърди, че са с участието на премиера Борисов. В първия той използва нецензурни думи по адрес на председателя на Народното събрание, говори за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам.-министър. Събеседникът му обаче не е ясен. Евродепутатът Елена Йончева, която е спомената в разговора, изпрати записа за независим анализ от страна на американска компания и съобщи, че автентичността му е потвърдена.

Две седмици по-късно бяха пуснати два нови записа. За първия от тях се твърди, че е с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев. В този запис Борисов се оплаква че "Корнела и Радев" навсякъде твърдели, че Златев им е "гръб" и ги подкрепя. За другия се предполага, че е с вече бившия министър на икономиката Емил Караниколов, който спешно трябва да намери начин да се появи пред медиите, за да изяви контрапозиция на критиките на президента Радев. Автентичността им не е потвърдена, но събитията, които Борисов обсъжда, са реални.

За четвъртия запис се твърди, че е между премиера и конституционния съдия Борис Велчев. Темата на разговора са два паралелни скандала – с довършването на новия корпус на УНСС и със спорове между ректората на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и преподаватели и студенти във висшето училище в навечерието на избора за нов ректор. Самият Велчев потвърди, че такъв разговор е воден, но не си спомня кога точно се провел и дали е пълен, защото темата не е била запомняща се.

Последният запис е от миналата седмица. За него се твърди, че е с участието на премиера Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, а в разговорът е пълен с обидни квалификации по адрес на президента. 

Междувременно в интернет се появи и серия от снимки и видеоклип от служебната вила на Бойко Борисов в кв. "Бояна". Премиерът потвърди, че кадрите са заснети в спалнята му, но по думите му след това са били манипулирани.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:59, 03 авг 20

Да се осветлят шпионите!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама