Европарламентът се закани да блокира бюджетната сделка на евролидерите

17:00, 23 юли 20 / Свят 25 2223 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Евродепутатите обявиха, че не са съгласни с договорената от европейските лидери Многогодишна финансова рамка на ЕС в сегашната й форма. На днешната извънредна сесия те изразиха недоволството си от орязаните средства.
 
 
"Направихме европейско предложение, Европа още не е излязла от тъмнината, но се насочва към светлината", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите, представяйки споразумението между европейските лидери. Сделлката беше определена като „историческа“, тъй като за първи път държавите членки се съгласиха да емитират съвместен дълг от 750 милиарда евро.
 
Фон дер Лайен определи като голям победител на тази среща на върха "новите собствени ресурси". Тя допълни, че бюджетът и върховенството на закона оттук нататък ще вървят ръка за ръка. Тя определи като болезнени някои съкращения в дългосрочния бюджет на ЕС.
 

В отговор на това обаче групите в Европейския парламент заявиха единодушно, че преговорите по бюджета на ЕС до 2027 г. трябва да продължат. За сега евродепутатите не са склонни да приемат без промени разпределението на бюджета, както бе договорено на заседанието на Европейския съвет.

„Не сме готови да преглътнем хапчето за Многогодишната финансова рамка“, заяви Манфред Вебер (ЕНП, Германия). Лидерът на социалистите и демократите Ираче Гарсия, също изрази несъгласието си със съкращенията, „(не можем да ги приемем) в момент, когато трябва да засилим стратегическата си автономия и да намалим различията между държавите членки“.

Множество членове на ЕП подчертаха, че въпросът за изплащането на дълга не е решен. Те настояха, че тежестта не трябва да пада върху гражданите и че за изплащането му трябва да се гарантира със стабилна система от нови собствени ресурси, включително цифров данък или налози върху въглерода, която да бъде въведена по задължителен график. В допълнение много от евродепутатите подчертаха, че „ЕС не е машина за пари за националните бюджети“, изтъквайки, че „пестеливите“ страни не желаят да плащат цената за облагите от единния пазар, и настояха, че никакви средства не трябва да отиват за „псевдодемократични“ правителства, които не зачитат върховенството на закона и ценностите на ЕС.

Други членове на ЕП бяха по-скептични към въвеждането на нови собствени ресурси, генериращи достатъчно средства за погасяване на целия дълг, и предупредиха, че кризата не трябва да се използва като претекст за по-нататъшна интеграция в ЕС. Мнозинството обаче подчертаха, че Парламентът е готов за бързи преговори, за да бъдат направени необходимите подобрения в общата позиция на Съвета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама