СБЛЪСЪК: Добра новина ли получи България от Брюксел?

11:30, 22 юли 20 / Сблъсък 25 3665 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След няколкодневни тежки преговори европейските лидери договориха бюджета на общността до 2027 г. Многогодишната финансова рамка е 1.074 трлн. евро, а Фондът за възстановяване от кризата с коронавируса 750 млрд. евро. 390 млрд. евро от фонда ще се предоставят на държавите членки безвъзмездно, това са т.нар. грантове. Останалите 360 млрд. евро са под формата на заеми и ще трябва да се връщат на база дела на страните в общата икономика на Съюза. В бюджета са намалени средствата за здравеопазване и кохезионна политика, докато 30% от разходите се заделят за климатични проекти. 

Българският премиер се похвали, че България е от „малкото страни“, които ще получат повече пари от европейския бюджет. Страната ни взима общо близо 29 млрд. евро или с над 1 млрд. евро повече, както и допълнителни 200 млн. евро за слабо развитите региони. Намаляването на грантовете за сметка на заемите се отразява и на България- ще можем да разчитаме на 7,7 млрд. евро безвъзмездна помощ, вместо на 9,2 млрд. евро. 

Добра новина ли получи България от Брюксел? TOPNOVINI.BG публикува мнението по темата на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и на бившия евродепутат Ивайло Калфин.

Андрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна партия (ЕНП) от 2014 година.Член е на Комисията по Регионална поитика в Европейския парламент. През януари 2017 г. е избран за вицекоординатор на Европейска народна партия в Комисия по Регионално развитие на ЕП. В началото на 2019 взе участие в протеста на българските превозвачи пред Европейския парламент в Брюксел срещу текстове в пакета "Мобилност 1. Според него разпределението на европейки средства е успех за страната ни.

Средствата за страната ни от Европа са исторически и без аналог, коментира Андрей Новаков.

„За да разберем парите повече ли са или не единственото релевантно сравнение е с това какво сме имали до момента. До момента сме имали по-малко. Да, има държави, които са получили повече – това е прекрасно. Огромна част от държавите обаче са с орязан бюджет. На фона на това ние получаваме 10% повече”, заяви евродепутатът.

Новаков обясни, че парите по оперативните програми и фондовете се отпускат срещу реформи и на база състоянието на икономиката. „Затова България получава още повече пари, защото се счита от Европейската сметна палата, че се постигат резултати и затова страната ни се насърчава да продължава по този път. Щастлив съм, че се обвърза отпускането на средства с върховенството на закона. Това е нещо, което подкрепяме. Крайно време е да се скъса с този имидж и да се види, че няма от какво да се тревожим”, каза още Новаков.

Евродепутатът заяви, че парите, които страната ни ще получи, са застрахователна полица за това, че България ще преодолее кризата. „Това са средства, които ще стигнат до реалната икономика – до всяка една фирма. По един или друг начин през оперативните програми, които вече съществуват”, обясни Новаков.

Ивайло Калфин е евродепутат от БСП в периода 2009 - 2014 г. Преди това е вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев. Калфин е вицепремиер и министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов. През 2014 г. на изборите за Европейски парламент (ЕП) е водач на кандидат-депутатската листа на АБВ, но партията не успява да вкара свой представител. Според него договорените за странта ни суми не могат да е сметнат за успех.

Според Ивайло Калфин България получава много пари, защото е с най-лоша икономика.

Бившият евродепутат отчете, че при разпределението сега получаваме по-малко от предложените средства. По думите му обаче не е важно колко средства получаваме, а в какво ще се влагат и подчерта, че ЕС дава с много условия тези 29 млрд. евро.

„Парите са много в сравнение с предишните, но имаме един абсолютно нов инструмент, който е целеви. Той трябва да направи икономиката ни сравнима с икономиките на средните равнища за Европа. Просто да похарчим едни пари – не върши работа, коментира Калфин.

Според него е погрешно говоренето, че "пари ще има за всички", важно е как те ще бъдат разпределени и по какъв начин ще се промени икономиката, подчерта бившият евродепутат. 

Той подчерта, че за грантовете България трябва да изготви план, който ще одобряват всички страни, не само Европейската комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама