Москва против опитите на САЩ да спрат "Северен поток-2" и "Турски поток"

11:30, 16 юли 20 / Свят 25 1819 Шрифт:
Редактор:

Газопроводът „Северен поток-2“ ще бъде завършен, независимо от противодействието и санкциите от страна на САЩ. Всички опити да се попречи на успешната му реализация ще завършат плачевно. Това заяви руският депутатът и член на комисията по енергетика Михаил Шеремет.

Както TOPNOVINI.BG съобщи, Държавният департамент на САЩ ще включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA).

Държавният секретар  Майк Помпео смята, че „Турски поток“ и „Северен поток-2“ „не са търговски проекти“. „Те са главните инструменти на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руските енергоносители, инструменти, които подкопават Украйна, прекратяват транзита на газ през тази изключително важна демократична страна, инструмент, който в крайна сметка подкопава трансатлантическата сигурност. САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят своите енергийни нужди“, каза Помпео.

Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да мине през България и да доставя природен газ за Сърбия и Унгария. В България тръбата се нарича „Балкански поток“. Нейното строителство се забави, включително и заради пандемията от коронавирус.

По думите на руския депутат е недопустимо САЩ да диктуват условия на Русия и страните от ЕС. „Русия се научи да противодейства ефективно на всички опити на САЩ да възпрепятстват развитието й. Време е да се научат да решават всички въпроси на масата на преговорите и не налагат на други страни своите интереси“, допълва Шермет, съобщава БГНЕС.

„Северен поток-2“ е нов експортен газопровод от Русия към Европа през Балтийско море. Точката на вход на газопровода в Балтийско море е района Уст-Луга , а изхода на територията на Германия е в района на Грайфсвалд. Дължината му е повече от 1200 км., а общата мощност 55 милиарда куб.метра газ в година. Сумарната проектна мощност на „Северен поток“ и „Северен поток-2“ е 110 милиарда куб. метра в година.

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов попита кой от българското правителство ще поеме отговорност за наложените санкции. 

"Това действие е в потвърждение на многократно изразяваната теза от ЕАЦС, че реалната диверсификация не е измерима с това кои са инвеститорите, а с това какви количества обем от течащия по тръбата газ ще бъде свободен за доставки различни от руските. Тоест "Турски поток" в частта, която преминава през българска територия, не представлява диверсификация на доставките нито за страната ни, нито за Европа при предварително ангажиран обем за Газпром от 90% от капацитета на тръбата", заяви Цветанов.

"В тази ситуация кой ще понесе отговорността за интензивните действия по напредъка на българската част от проекта "Турски поток" и направените инвестиции? Каква ще е реакцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на отговорния зам.-министър председател, наблюдаващ сделките по енергийните проекти Томислав Дончев?", пита Цветан Цветанов.

Европейската комисия също се включи в дискусията като се обяви против налагнето на санкции за европейски компании, извършващи законен бизнес. 

Говорител на комисията заяви, че "Северен поток-2" и "Турски поток" се оперират по прозрачен и недискриминационен начин, предава Свободна Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама