Цветанов попита кой от българското правителство ще поеме отговорност за санкциите за "Турски поток"

22:07, 15 юли 20 / Политика 25 3846 Шрифт:
Автор:

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов коментира наложените от САЩ санкции на "Турски поток" през България. В социалните мрежи той попита кой от българското правителство ще поеме отговорност.

"Администрацията на президента на САЩ възприема руските енергийни проекти за изграждане на газопреносни линии като “основните инструменти на Кремъл за експлоатиране и разширяване на европейската зависимост от руските енергийни доставки”, което в резултат “подкопава трансатлантическата сигурност”. Затова днес държавният секретар Майк Помпео обяви, че всички инвеститори в Северен поток 2 и Турски поток са заплашени от санкции, включително тези, които работят по втората му линия, която минава през България. Посланието към инвеститорите е ясно: “подпомагането на руските проекти за зловредно влияние няма да бъде толерирано. Излезте сега или рискувайте да понесете последствията", пише той.

"Това действие от днес е в потвърждение на многократно изразяваната теза от ЕАЦС, че реалната диверсификация не е измерима с това кои са инвеститорите, а с това какви количества обем от течащия по тръбата газ ще бъде свободен за доставки различни от руските. Тоест "Турски поток" в частта, която преминава през българска територия, не представлява диверсификация на доставките нито за страната ни, нито за Европа при предварително ангажиран обем за Газпром от 90% от капацитета на тръбата", допълва Цветанов.

"В тази ситуация кой ще понесе отговорността за интензивните действия по напредъка на българската част от проекта "Турски поток" и направените инвестиции? Каква ще е реакцията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на отговорния зам.-министър председател, наблюдаващ сделките по енергийните проекти Томислав Дончев?", пита Цветан Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама