САЩ налагат санкции на „Турски поток“ през България

20:37, 15 юли 20 25 2671 Шрифт:
Редактор:

Държавният департамент на САЩ ще включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA). Това заяви държавният секретар Майк Помпео.

„Държавният департамент ще обнови CAATSA, включвайки в него „Северен поток-2“ и втората отсечка на „Турски поток“. Това означава, че могат да бъдат наложени санкции на инвестициите или другите видове дейности, свързани с тези руски енергийни експортни тръбопроводи“, подчерта той, цитиран от ТАСС, съобщава БГНЕС.

„Това е недвусмислено предупреждение към компаниите, оказващи помощ на руските проекти с пагубно влияние и вземащи участие в тях, че тяхното участие е недопустимо: излезте от тези проекти сега или рискувате последици“, заяви Помпео.

Държавният секретар смята, че „Турски поток“ и „Северен поток-2“ „не са търговски проекти“. „Те са главните инструменти на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руските енергоносители, инструменти, които подкопават Украйна, прекратяват транзита на газ през тази изключително важна демократична страна, инструмент, който в крайна сметка подкопава трансатлантическата сигурност. САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят своите енергийни нужди“, каза Помпео.

Газопроводът „Турски поток“ беше обявен от руския президент Владимир Путин в Анкара през декември 2014 г. Този проект замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България, но не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз.

„Турски поток“ включва две отсечки, които свързват Русия и Турция по дъното на Черно море. Всяка една от тях е с капацитет 15,75 милиарда куб.м. газ. Първата отсечка бе пусната в експлоатация на тържествена церемония в Истанбул на 8 януари тази година. На откриването присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, а също така премиерът на България Бойко Борисов и сръбският лидер Александър Вучич.

Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да мине през България и да доставя природен газ за Сърбия и Унгария. В България тръбата се нарича „Балкански поток“. Нейното строителство се забави, включително и заради пандемията от коронавирус.

Вицепремиерът Томислав Дончев отново заяви днес пред bTC позицията на правителството, че „Балкански поток“ е различен проект от втората отсечка на „Турски поток“ и не е нейно продължение, а представлява разширяване на българската газопроводна мрежа.

Вашингтон винаги се е обявявал срещу „Турски поток“. Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., САЩ изпратиха ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ.

Захариева: Няма да бъдат наложени санкции заради "Балкански поток"

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, каза той и добави: „Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток-2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

В самата Русия многократно са заявявали, че втората отсечка на „Турски поток“ се изгражда преди всичко в подкрепа на руския съюзник на Балканите – Сърбия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама