Борисов: Много ми е мила държавата, не ми се иска от глупост да се разруши

08:59, 10 юли 20 / Политика 25 3021 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Понеже ми е много мила държавата, не ми се иска от глупост да се разруши и дълги години да има много, много проблеми и след това всички си хапем устните и съжаляваме затова,което сме направили, а България го е правила много пъти с грешни решения. Иска ми се да го предотвратя доколкото мога. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в Министерски съвет след вчерашните протести срещу правителството и прокуратурата, в които участваше и президентът Румен Радев.

Премиерът първо коментира развитието с медицинските сестри на сградата на парламента, където 15 охранителя неможаха да въведат ред: "Не казвам какъв, това е тяхно задължение".

"Преди два дни се разиграва следната случка - не скеч, не сценка. Видимо публични лица - Христо Иванов е бил вицепремиер, министър, шеф на партия - всички го познават, демаркира видно с провокативна цел  като Христо Ботев на Козлодуй.Носи знаме, сабя не видях носи ли? Видно отива там с цел и абсолютно не го виня. Всяка партия използва ситуацията по начин, който намери за добре за нея- политически. Така, че никакъв упрек. Отива там със своята цел. Приемаме, че е най-добронамерен. Как бива посрещнат... събитието е на 200-300 метра от имота, в който се предполага, че е VIP-ът, който се пази от охранителите. Там се очаква легнал на пешкир „пиче се" или плажува - няма го. Нищо не налага такива действия на двамата или трима охранители, каза Борисов.

Сега Томислав ми го показа, защото аз съм се карантинирал от телевизии и четене на сайтове, защото  това ме настройва. И аз виждам артисти - единият върви и носи знамето, много е важно то, а другия го бута, бута до водата докато джапне и го пуска да си излезе обратно. Ако ще го давиш, дави го... ако ще го качваш в лодката - качвай го, какво правиш", попита премиерът.

Върхът на това което ме възмути е сержанти ли са, офицери ли са каквито са президентът Радев ще каже, взима знамето и го хвърля, а виждат, че ги снимат, това означава, че няма да остане скрито, защото те са отишли тези хора, за да правят този филм. Тези охранители правят всичко възможно това да е автентично", заяви Борисов. 

Снимка: БГНЕС

Свършва сценката качват се на колата и се прибират и отиват къде? Защото ясно Корнелия Нинова, Румен Петков и Мая Манолова са от едно котило, но какво прави Христо Иванов отива да протестира или да подкрепи този, който пряко отговаря единстено, вменено му от закона за НСО, от 4 години, като казва, че ще държи Борисов отговорен, за кое“, попита премиерът.

По думите на министър-председателя закон за НСО не е имало, а ГЕРБ са направили.

"В тази въпросна комисия, с която искат да си измият ръцете участват ДАНС и гл. секретар на МВР", уточни той.

Премиерът изтъкна, че единственото, което го е учудило е присътсвието вчера на протеста на Христо Иванов и защо той трябва да бъде виновен.

Хиляди искат оставката на Борисов под светещите му прозорци в МС

Борисов зададе въпроса защо това не се направи, когато ДПС не правеше кворум или заедно с БСП  вот на недоверие за сваляне на правителството. "Защо тогава не се постави тази тема.  Или когато ДПС искаше оставките на маса министри и коалиционни партньори".

Той припомни и факта за подкрепата, която ДПС оказаха на Румен Радев за избирането му за президент.

„Председателят на партията Мустафа Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента Радев на Консултативни съвети и тогава темата с охраната не е стояла - защо, защото са били удобни. Сега гледат искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно", заяви Борисов.

Премиерът изброи нещата, за които ДПС са ги подкрепили в народното събрание и той им е благодарил. "Нямаше да ни стигнат гласовете за Ф-16, те ни подкрепиха и никой не се съмнява, че по евроатлантическа линия ДПС е много прогнозируема партия. Подкрепихме се за ДДС да падне за книгите, за детските храни".

Също така уточни, че никога не са делили кметовете на ГЕРБ и ДПС от Делиормана и са се старали да им дават възможност за улици, обредни домове и детски градини, площади и спортни площадки, канализация, водоснабдяване и училища.

„Изведнъж някой иска да ми вмени, че темата за охраната на тези двамата е моя- тя не е. Аз съм убеден, че тези двамата ще си махнат охраната, но президентът Радев да си поеме отговорността затова, че се сваля охраната. Да каже  свалям я като държавен глава, имам всичката власт. Сваля я – от утре я няма. Затова ние решихме още в понеделник на комисията да се дадът материалите, а в парламента ще сменим изцяло правомощията на НСО, на базата на това, което са предостявяли“, допълни премиерът.

Според Борисов охрана от НСО трябва да има държавният глава, председателят на Народното събрание и премиерът, които й да са те.

Борисов попита като прокуратурата влиза в сгради на Министерски съвет, дума казали ли са. "Видях в най-важната служба на МВР - ГДБОП, тях ги наредиха по земята и аз поисках веднага оставките на всички тези хора и ръководителя. Иво Спиридонов, прекрасен офицер от 20 години, веднага пое отговорност затова, което се е случило в службата", припомни той.

Премиерът попита каква е разликата между министрите, кметовете и висшите полицаи и президентски съветник. "Какъв преврат, никой не е отишъл да пита президента. Отишли са при него функционери - видно е, че има нарушение. Оставете ги да си завършат делото, ако са виновни ще си понесат вината. Не, за всеки сигнал ме разкарват като панаирджийска мечка да ме снимат и не съм казал една дума".

"Вече няма да могат да се фалират, помпат и фалират банки, няма да могат да се теглят пари в кеш без да светне и в Европа. Ще паднат лихви по кредити, ще се вдигне кредитния рейтинг и не посоката, а ще се смени мястото и ще сме най-успелите в сърцето на Европейския съюз. Чакаме новини довечера след 20:00 ч. и ако може да не се случи днес...". Според премиера причината за всички действия срещу управляващата партия са заради информацията, че България ще влезе в Еврозоната. Той обясни, че късно тази вечер се очаква и потвърждение от Европейската комисия за това.

"Ни съм ходил на зимните, нито на летните сараи, а протестиращите лидери са били там. Аз като правя нещо за ДПС излизам и го казвам. Затова като отда ме посрещат като приятел", заяви Борисов.

Премиерът добави, че когато се разследват такива олигарси е много трудно едно правителство да издържи.

Според него няма разлика между масовото събиране в дискотеките и събирането на хора за протест пред президенството.

"Защо да затварям дискотеки и барове, след като най-висшият орган - Президентството, не спазва мерките и дава такъв пример? Ако Щабът не направи публичен медицински дебат, отварям всичко. Но нека да се знае, че отговорен за това ще е президентът. Едни могат да бъдат глобявани, а други - не. Мен ме глобиха за събитието в Стара Загора, а президентът ще бъде ли глобен? Вчера имаше повече хора без маски, отколкото на футболните мачове", категоричен бе Борисов.

Министър-председателят напомни, че етническият мир е много важен в страната.

Бойко Борисов каза, че е наясно, че структурите на ГЕРБ са в готовност да подкрепят правителството.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:51, 10 юли 20

Този май живее в друга реалност. Сам си вярва и се нахъсва. А на лудите мястото е другаде. А по-нагъл крадец и лъжец в БГ не е имало. За пачките и записите, НИЩО. За Бошков и парите, НИЩО. Това си е шизофрения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама